Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Представники ЕІТІ в Україні навчилися аналізувати звітність

22-24 червня в Стамбулі Євразійський інформаційний хаб видобувних галузей (Eurasia Extractive Industries Knowledge Hub) організував тренінг з аналізу даних ЕІТІ із застосуванням тристороннього формату.

Однією з цілей заходу було навчання методології аналізу звітів ЕІТІ від Інституту управління природними ресурсами (Natural Resource Governance Institute, NRGI).

Інша ціль – об’єднання представників багатосторонніх груп зацікавлених осіб (БГЗО) у форматі, який дозволяє обговорити проблеми та знайти рішення.

У тренінгу взяли участь 22 члени БГЗО та громадські активісти з Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та України. Регіональний характер семінару дав можливість учасникам побачити проблеми і підходи інших країн, а також поділитися власним досвідом.

“Я з самого початку залучена до процесу ЕІТІ у своїй країні та хотіла би дізнатися, як працювати з нашим звітом за стандартом ЕІТІ і як підвищити його якість”, розповіла про очікування Тоджініссо Азізова, член БГЗО в Таджикистані від громадськості.

“Вважаю себе людиною, яка заповнює звітність за ЕІТІ від імені компанії, тому важливо знати, куди потрапляє вся ця інформація і як вона зрештою виглядатиме”, говорить Сара Сулейманова, головний бухгалтер Binagadi Oil із Азербайджану.

Учасники також поділилися своїми думками щодо головних прогалин у звітності ЕІТІ. “Казахстан не виконує тих вимог ЕІТІ, які заохочуються, однак не є обов’язковими. Водночас, інформація про бенефіціарів і складові УРП про екологічні і соціальні виплати не є конфіденційною інформацією в нашому законодавстві. Також є багато оприлюднених даних, але дуже мало їх аналізу”, наголосила Світлана Ушакова, представник громадськості з Казахстану.

Річ у тім, що головним предметом аналізу з боку учасників тренінгу був саме казахський звіт ЕІТІ за 2013 рік – з огляду на те, що це поки єдиний оприлюднений звіт, доступний російською мовою, за новим Стандартом ЕІТІ. “Цей тренінг дуже вадливий для нас, нашої делегації, щоб знайти прогалини і усунути їх в наступному періоді звітності”, повідомила Ельвіра Янтураєва, представник Міністерства інвестицій і розвитку Казахстану.

Розроблена фахівцями NRGI методологія, яку використовували учасники семінару, – це 3 кроки, починаючи із збору інформації, її оцінки з огляду на положення Хартії природних ресурсів та інших кращих практик, і закінчуючи розробкою рекомендацій.

Практичні сесії проводилися представниками Євразійського інформаційного хабу видобувних галузей та NRGI. Серед опрацьованих тем – концепція і стандарт ЕІТІ, методологія аналізу звітності ЕІТІ, аналіз даних щодо видачі ліцензій, видобутку, надходження уряду від видобувних галузей, діяльність державних підприємств, субнаціональні трансферти і соціальні платежі.

Кожна тема передбачала роботу в групах, коли представники БГЗО з кожної країни спільно аналізували конкретну інформацію і випрацьовували рекомендації. Активну роботу продемонстрували не тільки представники НУО, а й урядовці та представники компаній.

“Аналіз звітів ЕІТІ дозволить нам сформувати більш сталу політику уряду”, прокоментував Роман Ніцович, експерт аналітичного центру DiXi Group з України.

Остання частина заходу була присвячена плануванню дій, де учасники обговорили проблеми зі звітністю ЕІТІ у своїх країнах, запропоновували рекомендації та виробили коротко- і довгострокові плани на їх досягнення. Серед дуже важливих і цікавих пропозицій – організація парламентських обговорень і/або слухань щодо звітів ЕІТІ, підвищення мотивації видобувних компаній до звітності, створення інституційних основ для запровадження ЕІТІ (секретаріати на національному рівні), створення електронних версій звітів ЕІТІ, включення заохочувальних вимог ЕІТІ до звітності, підвищення якості контекстної інформації, поліпшення середовища для роботи НУО, розбудова спроможності для учасників процесу ЕІТІ.

Варто зазначити, що найближчі місяці будуть важливими для усіх країн, які долучилися до тренінгу 22-24 червня. У липні очікується публікаціє азербайджанського звіту ЕІТІ за 2013 рік, що вимагатиме від експертів та членів БГЗО нових досліджень. Таджикистан, Киргизстан і Україна також мають жорсткі строки для публікації своїх перших звітів за стандартом EІTI. Таким чином, своєчасно вироблені навички дозволять всім сторонам процесу ЕІТІ перевірити якість майбутніх звітів, а також запобігти помилкам у подальшій роботі. Нові звіти з стандартами ЕІТІ та їх аналіз також уможливлять продовження дискусій всередині БГЗО, зберігаючи їх активність.

ЕІТІ в Україні, за матеріалами NRGI