Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

“Освіта Дорослих – 2020” – стратегічне бачення

(Результат Регіональної Літньої Академії країн Східного Партнерства в Києві)

Освіта Дорослих - 2020 - стратегічне бачення

З 27 червня по 4 липня відбулася 3 -а Регіональна Літня Академія країн Східного Партнерства за підтримки представництва DVV International в Україні недалеко від Києва в селищі Глібовка. Основною метою заходу було формування спільної теоретичної і концептуальної платформи для підтримки розвитку сучасної політики і практики навчання упродовж усього життя (ОПЖ) і освіти дорослих (ОД) у Білорусі, Україні і Молдові.

Група кожної країни розробила власне бачення розвитку національних систем навчання дорослих. Структура роботи груп забезпечувала можливість обміну і адаптації ідей і концептів інших груп.

В якості тренерів у рамках академії виступили Катарина Попович (вице-президентт Європейської Асоціації Освіти дорослих (EAEA), генеральний секретар Міжнародної ради освіти дорослих (ICAE), досвідчений тренер в різних сферах ОВ, Сербія), Анні Карттунен (експерт в сфері європейської освітньої політики, Фінляндія), Томас Урдзе (тренер, консультант у сфері освітніх послуг для бізнесу, НГО і місцевих органів влади, Латвія), Аніта Якобсоне (регіональний директор DVV International, фахівець у сфері менеджменту міжнародних проектів, Київ, Україна), Галина Веремейчик (керівник національного офісу DVV International у Білорусі, тренер, автор і співавтор різних публікацій по темі ОД в Європі і Білорусі).

Освіта Дорослих - 2020 - стратегічне бачення

Міжнародні експерти ознайомили учасників з різними аспектами і тенденціями розвитку систем освіти дорослих, а також запропонували практичні рішення труднощів, що виникали в ході планування учасниками національних проектів.

Для роботи над розробкою національних систем Освіти дорослих, кожною запрошеною країною були створені команди. Працюючи в національних командах, учасники виклали власне бачення і розуміння, а також запропонували нові підходи і ідеї, системи і стратегії розвитку ОВ. Для цього перед учасниками були поставлені завдання: змоделювати групи споживачів ОВ; визначити головні складові частини системи, такі як зміст і форма, розподіл обов’язків, структура законодавства, моделі фінансування, визнання компетенцій, а також реальне положення ОВ і ситуації кожного, і які головні виклики чекають на шляху до створення наміченої системи навчання. Увесь цей процес супроводжувався жвавими дискусіями, переговорами, розминками, сприяючими груповій динаміці.

Освіта Дорослих - 2020 - стратегічне бачення

Підсумком Регіональної ІІІ Літньої Академії стала презентація розроблених концепцій стратегій розвитку Освіти Дорослих національними командами. Ганна Кіященко, голова ПФ ССУ взяла участь у розробці Стратегії розвитку Освіти дорослих в Україні до 2020 року. Для подальшого обміну інформацією, досвідом і знаннями була створена закрита он-лайн платформа, на сайті http://e.saliedet.lv, яка координується одним з експертів Томсом Урдзе. У такий спосіб, учасники можуть удосконалити намічені плани, маючи постійний доступ до експертного ресурсу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *