Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Справедливе оподаткування та прозорість у добувній промисловості

Справедливе оподаткування та прозорість у добувній промисловості - 1 листопада 2018 року

Разом з Полтавським національним технічним університетом імені Юрія Кондратюка  провели круглий стіл “Ефективне використання рентних платежів від видобування вуглеводнів. Прозорість видобувних галузей.” в рамках V Міжнародної науково-практичної конференції  «Сучасні інноваційно-інвестиційні механізми розвитку національної економіки в умовах Євроінтеграції».

Справедливе оподаткування та прозорість у добувній промисловості

Говорили про стандарти прозорості та підзвітності видобувних компаній. Чому суспільству важливо знати обсяг сплачених платежів на користь держави, яким чином розподіляється рента за добування вуглеводнів з початку 2018 року. Як місцевим громадам правильно обрати приорітети вкладання коштів від рентних платежів. Учасники круглого столу погодились, що дуже важливо відкривати інформацію про діяльність компаній, але не менш важливо, щоб органи місцевого самоврядування відкривали інформацію про  бюджети своїх громад та обговорювали напрямки соціально-економічного розвитку з громадянами. На запитання до студентів: «Чи знаєте ви  бюджет вашого села, району, міста?  – ніхто ствердно не відповів. А тим не менше така інформація є на офіційних сайтах органів влади, лише потрібно цікавитися. І якраз для молоді це не проблема знайти потрібну інформацію в інтернет! Щоправда сільські громади поки що відстають з використанням інформаційних технологій, не всі  мають свої офіційні сайти, або ж невчасно і не в повному обсязі оприлюднюють там інформацію.

Справедливе оподаткування та прозорість у добувній промисловості

Чому важлива податкова справедливість?

Основною опорою ефективно працюючої держави повинні бути внутрішні доходи.

За рахунок податкової системи держава може мобілізувати внутрішні ресурси, перерозподілити багатство і впровадити необхідні базові механізми та інфраструктуру для боротьби з бідністю та нерівністю.

Говорили також про оподаткування добування корисних копалин, яке б сприяло розвитку галузі, але в той же час враховувало інтереси місцевих громад.

Справедливе оподаткування та прозорість у добувній промисловості

Нафта, газ і корисні копалини є вичерпними ресурсами. Тому питання вкладення одержуваних з них доходів в громадські послуги, інфраструктуру і розвиток економіки є дуже важливим. Потрібно враховувати інтереси  майбутніх поколінь та сприяти  економічному переходу до зменшення  використання вуглеводнів (як засіб боротьби з кліматичними змінами).

Захід провела Полтавська філія Суспільної служби України в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH