Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Енергоефективність – чи думають про це полтавці, які живуть в багатоповерхівках?

Чи реально модернізувати старий будинок, який і виглядає поганенько і холодно в ньому, навіть коли включають опалення, бо дме з усіх шпарин.

Наприкінці минулого року мала нагоду  дізнатися про успішні приклади енергомодернізації багатоповерхівок в Полтаві.  Керівники ОСББ Наш дім-21, Полюсна-10, Гетьманське-3, Мирне-18 розповіли, як вони стали учасниками програми «Енергодім», яка допомогла їм модернізувати свої будинки.

Програма «Енергодім» – це державна програма, за її умовами ОСББ можуть отримати відшкодування витрат на модернізацію будинку до 70%. А 30% потрібно зібрати з мешканців будинку. Збирати було це непросто, але тепер мешканці про це не шкодують. Бо ефект вони вже відчули. Зменшення рахунків за тепло та гарячу воду, гарний зовнішній вигляд будинків та загалом технічний стан, підвищення комфорту та умов проживання. А також економія енергоресурсів, яких в країні все менше і вони все дорожче, скорочення викидів СО2. І як бонус підвищення вартості квартир в цих будинках.

Непросто було впроваджувати енергоефективні проекти, про це розповів Володимир Колієнко, регіональний консультант в Полтавській області Програми підтримку Фонду енергоефективності.

ОСББ дуже задоволені його професійністю та ретельністю під час модернізації будинків. Виявилося, що дуже важко знайти будівельників, які б погодилися і могли дотримуватися вимог при виконанні робіт. В нас вже давно укоренилася практика, що не обов’язково виконувати все, що написано в інструкції щодо виконання будівельних робіт із сучасними матеріалами.

Вразили теплові пункти в підвалах модернізованих будинків. Сучасний тепловий пункт дозволяє регулювати  і досягати потрібної комфортної температури 22 градуси в різних під’їздах і на різних поверхах. Гаряча вода також доступна миттєво, не потрібно зливати воду, щоб дочекатися теплої. Подивіться скільки тут всього «наворочено» і управляти цим можна за допомогою смартфона та інтернету.

Економія шалена, комфорт колосальний, самоповага мешканців, живуть як люди, а не бидло.

Державна Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ», реалізацію якої забезпечує Державна установа «Фонд енергоефективності», поступово розширює свої межі на всій території України.

Станом на 10 грудня 2021 року Фонд отримав та зареєстрував 852 заявок від ОСББ на участь у програмі, 692 проектів енергомодернізації будинків за програмою «ЕНЕРГОДІМ» знаходяться в роботі.

Загальна вартість енергоощадних проектів понад 7 млрд грн., орієнтовна сума грантів, що отримають ОСББ, складе до 70% вартості проектів – це понад 4 млрд грн.

Середній рівень економії енергії від впровадження енергоефективних заходів, попередньо розрахований енергоаудиторами – 25,3% (пакет “А” – 15,1%, пакет “Б” – 31,7%).

ОСББ «Полюсна 10» в м. Полтава в рамках програми «Енергодім»обрали пакетБ “Комплексний” та реалізували енергоефективні заходи, такі, як:

  • Теплоізоляція або/та заміна трубопроводів системи внутрішнього теплопостачання та системи ГВП в неопалювальних приміщеннях;
  • Встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів;
  • Комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін;
  • Модернізація системи ГВП;
  • Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

Вартість робіт складає понад 7,6 млн грн, розмір гранту складає близько 5,3 млн грн, заявлена річна економія від впровадження Проекту 255,2 тис. кВт∙год/рік або понад 351,2 тис грн/рік. Завдяки енергоефективним заходам співвласники цього будинку сплачують за теплопостачання приблизно на 45% менше, ніж мешканці сусідніх будинків аналогічного типу забудови, які не впроваджували енергоефективні заходи.

ОСББ «Наш дім 21» в м. Полтава також обрали пакет Б «Комплексний» та виконали у своєму будинку такі роботи:

  • Встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (ІТП); 
  • Гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів;
  • Комплекс робіт з теплоізоляції та улаштування зовнішніх cтін та цоколю; 
  • Заміна або ремонт зовнішніх дверей та/або облаштування тамбурів зовнішнього входу; 
  • Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у приміщеннях (місцях) загального користування будівлі; 
  • Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

Вартість реалізованого проекту склала понад 7,7 млн грн, з них 70 % відшкодовує Фонд енергоефективності – близько 5,4 млн грн, внесок співвласників складає 2,2 млн грн. Заявлена річна економія від впровадження Проекту складає 449,7 тис. кВт∙год/рік або  617,5 тис грн/рік.

Заходи ще не завершили, але співвласники вже мають економію близько 35% порівняно із сусідніми будинками аналогічного типу забудови, але які не впроваджували енергоефективні заходи.

Крім того, у квартирах стало значно тепліше, співвласники відчувають комфортні температурні умови і однозначно задоволені результатами від впровадження енергоефективних заходів. Програма «Енергодім» дозволяє на вигідних умовах робити будинки красивими, сучасними, комфортними для проживання і при цьому співвласники таких будинків значно економлять на комунальних платежах.

Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» – це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Програма затверджена 16 серпня 2019 року та діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій.

Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний».

Очікуваний середній рівень економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках Програми принаймні 20%. Участь в програмі можуть брати ОСББ.

Програма “Енергодім” фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC та GIZ.

Детальну інформацію про Фонд енергоефективності та програму “Енергодім” можна переглянути на веб-сайті eefund.org.ua та energodim.org

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії ССУ