Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Відновлення психоемоційного стану дітей, які пережили страхіття війни.

Полтава знаходиться недалеко від міст, які піддаються бомбардуванням російських військ. Сім’ї, які пережили довге перебування в підвалах, під обстрілами, в холоді, без повноцінного харчування зараз масово переміщаються звідти, щоб вберегти своїх дітей. Частина з них залишається в Полтаві. Вони потребують житла, харчування, лікування, психологічної підтримки.

Діти з числа переселенців мають дуже тривожний стан, бо вони пережили різні жахіття війни, втратили свої домівки, рідних, свої дитячі колективи, своїх друзів. Діти Полтави також постійно знаходяться в умовах повітряних тривог, що погано впливає на їх емоційний стан. Вони втратили звичний спосіб життя.

Тому в березні ми(Полтавська філія Суспільної служби України та Театр сучасного діалогу) почали проводити заняття для дітей 6-14 років в рамках соціального проєкту «Підтримка дітей та молоді в Полтаві в умовах війни».

Заняття дуже різноманітні: музично-акторський розвиток, сучасна руханка, музика, співи, малювання, арттерапія, рукоділля. Діти в групах (в середньому по 10-12 осіб) відвідують заняття безкоштовно двічі на тиждень в супроводі батьків. Приміщеннях для занять мають необхідне обладнання та сховища для перебування під час повітряної тривоги.

Ми забезпечуємо всі витратні матеріали для проведення занять та кава паузу для спілкування. Важливою складовою занять є атмосфера. Невимушене спілкування, чаювання, спільно проведений час не менш важливі для дітей та їх батьків, ніж самі студії. Саме тому ми поєднуємо заняття з невеличкими перервами щоб поговорити та з’їсти щось смачненьке.

Завдяки проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства» що впроваджується ІСАР Єднання ми отримали фінансову підтримку Європейського Союзу. З цих коштів ми оплачуємо роботу викладачів, які теж під час війни залишилися без засобів для існування. Ми вдячні, що наш проект підтримала також Асоціація “ЕнергоТранспарентність”, завдяки цим коштам ми купуємо продукти для кава пауз та витратні матеріали для проведення занять.

Всього зараз працює 20 груп одночасно, в яких займаються діти з Харкова, Харківської області, Бучі, Волновахи, Сум, Маріуполя, Донецька, с.Бобрівка, Лисичанська. Наші викладачі мають відповідну освіту та досвід роботи з дітьми. Також кваліфіковані психотерапевти надають персональну психологічну підтримку дітям та їх батькам за потреби.

Ганна Кіященко,
керівник проекту, 16 травня 2022