Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток (Полтава)

Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

17 жовтня у Полтаві відбувся круглий стіл “Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Про що саме говорили на цьому заході ви можете дізнатися з нашої публікації.

Світлана Мізіна, радниця UA EITI, проект «Ефективне управління державними фінансами» (GIZ, Україна) розповіла про те, що 18 вересня ВР прийняла прийняла Закон «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», який імплементує стандарти ІПВГ в Україні, у тому числі найкращі практики інших країн, зобов’язує відкривати бенефіціарних власників, інформацію про контракти та звітувати за кожною ліцензією.

Світлана Мізіна - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Прийняття цього документу дозволить побачити, в яких компаніях є «сплячі»  ліцензії.

З 2019 року компанії переходять на міжнародні форми звітності  Зміна підходів у формуванні бухгалтерської звітності за міжнародними стандартами, у тому числі для видобувних компаній, є однією з вимог Директиви 2013/34/ЄС.

Ігор Тимошенко, заступник Директора ліцензійної та міжнародної діяльності Державної служби геології та надр України розповів про Порядок видачі спеціальних дозволів на користування надрами для видобутку корисних копалин  та коли нарешті  запрацюють електронні аукціони. Сподіваються, що це буде в листопаді.

Ігор Тимошенко - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Юрій Береза: ПАТ «Укргазвидобування» найбільша видобувна компанія України, яка в 2017 році видобула більше 15 млрд.куб.м. газу. В Полтавській області працюємо в 12 районах. До 2017 року ми заключали соціальні угоди з громадами, і в минулому році розмір цих угод склав 49 млн. грн. А цього року Полтавська область вже отримала 312 млн. грн.. рентних платежів, в цілому ж по країні 781 млн.грн. Завдяки ренті бюджет Коломацької громади Полтавського району  зріз з 2 млн. до 11 млн.грн, маленького села Абрамівка Машівського району з 1 млн. грн. до 2 млн.грн., а село Сенча Лохвицького району тепер  має бюджет у 80 млн.грн. Вважаємо, що сплата рентних платежів до місцевих бюджетів це прозорий і справедливий механізм, який допомагає громадам забезпечити сталий розвиток.

Юрій Береза - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Євген Почечун, голова Коломацької ОТГ. Наша громада в попередні роки ставилася до компанії УГВ, як до  найбільшого зла, від якої у мешканців села одні проблеми, ми навіть перекривали дороги, щоб машини УГВ не забруднювали наше село. Але зараз все змінилося, УГВ ми тепер сприймаємо, як партнера, який уважно ставиться до своїх зобов’язань. Завдяки прозорому і зрозумілому механізму рентних платежів ми в цьому році отримаємо додатково  8 млн. грн.., ці кошти ми спрямовуємо на вирішення соціальних проектів, які допоможуть нашій громаді розвиватися.

Євген Почечун - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Тетяна Донченко, представник Громадської ради при обласній раді: потрібно контролювати яким чином використовується рентні платежі в громадах.

Тетяна Донченко - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Віталій Філенко, ГО «Нова енергія». Громади повинні навчитися використовувати рентні платежі ефективно, тобто додатково до рентних коштів шукати співфінансування з інших джерел для втілення інфраструктурних проектів.

Віталій Філенко - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Олександр Шевельов, ДТЕК Нафтогаз. Наша компанія з 2013 року працює за програмами соціального партнерства для сталого розвитку громад в Шишацькому, Полтавському та Миргородському районах. Починається все з розробки стратегічного партнерства робочою групою, куди входять представники РДА, районних рад, сільських рад, громадських активістів та ДТЕК Нафтогаз. Опитування населення та експертів для визначення проблем, аналіз проблем, джерел фінансування, формування стратегій на сесіях районних рад.

Олександр Шевельов - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Починали ми фінансування соціальних проектів з 800 тисяч грн., зараз щорічно ця сума складає біля 11 млн. грн. Крім того в цьому році  до місцевих бюджетів надійде  90 млн. грн.. рентних платежі.

Валерій Білокінь, голова Мачухівської ОТГ, розповів про історію вигідного співробітництва з компанією ДТЕК Нафтогаз з 2014 року. Продемонстрував соціальні проекти, які були реалізовані за ці роки. В 2018 році ОТГ вже отримала до свого бюджету 5 млн.329 тисяч грн. рентних платежів.

Валерій Білокінь - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Валерія Янченко, Гео Альянс , наша компанія відповідально ставиться до збереження довкілля при видобуванні вуглеводнів, ми здійснюємо постійний моніторинг.  Ми не маємо масштабної  програми соціального партнерства, але в в нас також є соціальні проекти для підтримки громад, на чиїх землях ми працюємо.

Валерія Янченко - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Наталія Сердюк, голова Яхниківської сільської ради. На території нашої громади працюють соціально відповідальні компанії: Регал Петроліум, Гео Альянс, які допомагають вирішити нагальні соціальні питання, наповнюють наш бюджет через сплату ренти. Багато мешканців нашого села працюють саме в цих компаніях, сплата ПДФО також іде до нашого бюджету, бо компанія Регал Петроліум не тільки працює на нашій території, але й зареєстрована в нашому селі.

Наталія Сердюк- Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Людмила Хоміч, Полтавська нафтогазова компанія.  З самого початку видобувної діяльності на території Полтавської області ми запровадила взаємовигідні партнерські стосунки з громадами. Соціальна відповідальність завжди була одним із пріоритетних напрямків розвитку нашої компанії. Наша компанія надає безповоротну фінансову допомогу освітнім закладам Новосанжарського та Машівського районів, фінансує проведення ремонтних робіт на автошляхах регіонального і місцевого значення та прокладання і ремонт магістральних мереж водопостачання. Ми організовуємо доброчинні культурні заходи для мешканців місцевих громад, фінансуємо будівництво об’єктів соціально-культурної сфери.

Людмила Хоміч - Круглий стіл. Управління ресурсами: децентралізація, рента, видобуток

Усвідомлюючи свою відповідальність перед природою та суспільством, ми звертаємо особливу увагу на екологічні дослідження під час планування та проведення технологічних процесів на виробництві. Екологічна безпека досягається завдяки впровадженню новітніх технологій та їх чіткому дотриманню, створенню системної мережі контролю якості підземних вод в районі проведення робіт, вивченню особливостей локальної геологічної будови верхньої частини розрізу та показників фонового стану підземних та поверхневих вод району, оцінці речовин, що застосовуються при проведенні технологічних процесів, та моніторингу якості атмосферного повітря, грунтів та вод до, під час та після проведення робіт.

Національні Звіти України в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей доступні  у форматі  відкритих даних  на сайті data.gov.ua.

Допомогли Міністерству енергетики та вугільної промисловості перевести інформацію звітів ІПВГ  у файли open data формату аналітичний центр DiXi Group спільно з Національним секретаріатом ІПВГ. Файли містять дані про ключові показники видобувної галузі країни та охоплюють період з 2014 по 2016 роки.


Захід провела Полтавська філія Суспільної служби України в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH