Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Львівський діалог розпочато: переваги ЕІТІ для регіону

20 травня 2015 р. у Львові відбувся круглий стіл на тему: “Регіональний вимір прозорої і підзвітної політики уряду у видобувній галузі. Що означає ЕІТІ для України та її регіонів?”.

У заході прийняли участь представники Львівської ОДА, представники громадських організацій , Американської торгової палати, Бориславської міської ради та видобувні компанії регіону.

Учасники круглого столу обговорили  питання  наскільки Ініціатива прозорості у видобувній галузі важлива та вчасна зараз для України. Владислав Дейнеко, голова Асоціації «Енерготранспарентність» зазначив, що основним інструментом реалізації ІПВГ є робочий план впровадження ІПВГ в країні, який готується  та затверджується Багатосторонньою групою заінтересованих осіб (БГЗО). Однією з головних вимог ІПВГ є підготовка щорічного звіту ІПВГ про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

Україна повинна опублікувати свій перший звіт про платежі видобувних компаній та доходів уряду (нафтогазова галузь) до 17 жовтня 2015 року.

Основною метою  є удосконалення методів управління у видобувних галузях України, покращення інвестиційного клімату в державі, посилення боротьби з корупцією, забезпечення участі громадського суспільства у контролі над повнотою надходжень до державного бюджету України від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин.

«Україна не входить до числа провідних видобувних країн світу. Однак ми є енергетично залежною країною і значні обсяги коштів із державного бюджету щороку витрачаються на імпорт енергоресурсів із Росії та інших країн», – зазначив В. Дейнеко.

Read More

Global Day of Citizen Action в ПОЛТАВІ

16 травня 2015 року Україна вперше долучилася до Всесвітнього дня громадської дії (Global Day of Citizen Action), який відбуваєтья одночасно в більше, ніж 55 країнах світу. Його ініціатором є Всесвітній альянс за громадську участь CIVICUS, в Україні ж акцію реалізує Ресурсний центр ГУРТ за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва.

Акція з нагоди Всесвітнього дня громадської дії в Україні охопить 10 обласних центрів України: Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Київ, Одеса, Полтава, Черкаси, Суми.

В Полтаві до акції долучилися активісти й волонтери Полтавської філії Суспільної служби України, які  запитували людей, чи вільні вони говорити, організовуватися та діяти в Україні.

Більшість полтавців вважають себе вільними:

Так відповіли  124 респонденти, або 84%, НІ – 16 респондентів, 11%, Не знаю – 8 респондентів, 5%.

Read More

Громадське обговорення напередодні виборів до місцевих рад

Чи потрібні зміни в системі голосування на виборах в Україні? Як можна контролювати достовірність даних в реєстрі виборців? Яким чином забезпечити всім громадянам України можливість брати участь у виборах? Чи потрібно для цього змінити систему реєстрації громадян? Чи потрібно переселенцям із зони АТО та Криму надати можливість взяти участь у місцевих виборах.

Ці та інші питання обговорювали 14 травня 2015 року в Полтаві на круглому столі Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні виборів до місцевих рад», який було проведено ВГО “Центр підтримки громадських ініціатив”
Володимир Піньковський дуже експресивно та зрозуміло розповів про те, яким чином ВГО ЦПГІ бачить напрямки інноваційного розвитку Державного реєстру виборців, шлях до створення реєстру громадян України, запровадження ID карти громадянина, електронного голосування. Також представив досвід наших найближчих сусідів, які випереджають нас в розвитку державних електронних послуг та можуть слугувати прикладом, зокрема розповів про досвід Естонії.

Read More

Досвід громадянського суспільства Киргизії з впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей

(Extractive Industries Transparency Initiative або ЕІТІ)

В кінці квітня цього року в  Києві пройшов практичний   СЕМІНАР    “ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО УКРАЇНИ ТА РЕГІОНУ ЄВРАЗІЇ В ЕІТІ: ЗАГАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ – ЗАГАЛЬНІ ПІДХОДИ”. Мета заходу: допомогти Україні із запровадженням ЕІТІ через обмін досвідом із країнами-членами Ініціативи .

Своїм досвідом поділилась  Калія Молдогазієва, яка очолює організацію ЦЧР «Дерево життя». Ця організація  є координатором Консорціуму з впровадження  ЕІТІ в країні. До Консорціуму, який був створений ще в 2004 році, увійшли  22 громадські організації з усіх регіонів Киргизії де добуваються різні корисні копалини.

Також працює  багатостороння група зацікавлених сторін, куди входять представники Консорціуму. Члени інших громадських організацій також мають право брати участь у засіданнях Наглядової Ради з ЕІТІ (без права голосу), отримують розсилку по ЕІТІ.

П’ять ключових вкладів ОГС у процес впровадження ЕІТІ в Киргизстані:

1) Завдяки діяльності Консорціуму по  ЕІТІ, процес прозорості та підзвітності гірничодобувних компаній і державних органів  поширився на місцевий рівень.

ЦЧР «Дерево Життя» організував громадські приймальні Консорціуму в 6 регіонах Киргизстану.

Read More

Вплив достовірності списків виборців на результат виборів

ЦЕНТР ПІДТРИМКИ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ

ПРЕС – АНОНС

Вплив достовірності списків виборців на результат виборів.

14 травня 2015 року о 10.30 в приміщенні Полтавської філії Суспільної служби України, вул.Соборний майдан 15 відбудеться громадське обговорення на тему «Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні виборів до місцевих рад».

В ході круглого столу обговорюватимуться основні аспекти розвитку Державного реєстру, міжнародні практики публічного контролю за веденням реєстрів. Одним з основних завдань зустрічі є обговорення питання відкритості Державного реєстру та контролю за складанням списків виборців: Які персональні дані Державного реєстру виборців повинні бути відкритими для суб’єктів виборчого процесу та яким чином це можливо забезпечити?

Read More