Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Громадське обговорення напередодні виборів до місцевих рад

Чи потрібні зміни в системі голосування на виборах в Україні? Як можна контролювати достовірність даних в реєстрі виборців? Яким чином забезпечити всім громадянам України можливість брати участь у виборах? Чи потрібно для цього змінити систему реєстрації громадян? Чи потрібно переселенцям із зони АТО та Криму надати можливість взяти участь у місцевих виборах.

Ці та інші питання обговорювали 14 травня 2015 року в Полтаві на круглому столі Перспективи покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні виборів до місцевих рад», який було проведено ВГО “Центр підтримки громадських ініціатив”
Володимир Піньковський дуже експресивно та зрозуміло розповів про те, яким чином ВГО ЦПГІ бачить напрямки інноваційного розвитку Державного реєстру виборців, шлях до створення реєстру громадян України, запровадження ID карти громадянина, електронного голосування. Також представив досвід наших найближчих сусідів, які випереджають нас в розвитку державних електронних послуг та можуть слугувати прикладом, зокрема розповів про досвід Естонії.
Присутні обговорили проблеми, які можуть перешкодити запровадженню електронного голосування. Це, як сказала Вероніка Шостак, член Громадської ради при Полтавській ОДА, недовіра людей до електронних послуг. Ще багато літніх людей не наважуються навіть оформити банківську карту і отримувати на неї пенсію, тому вони з підозрою віднесуться до запровадження ID карток. Також вона сказала, що до сих пір в списках виборців значаться люди, які померли до того, як був створений реєстр виборців і тому вони там залишились. Під час виборів члени комісії звертають до родичів, які роблять їм зауваження, щоб вони з документами звернулися в реєстр виборців свого району для вилучення померлих родичів. Але не багато людей користаються цією порадою, вони хочуть, щоб члени комісії самі виправили ці помилки. Також вона сказала, що часто буває, що програма реєстру виборців зависає і це ускладнює роботу.
Олександр Келим, представник Асоціації власників ОСББ, бачить проблему в недосконалій системі реєстрації громадян, коли багато студентів, інших людей, які виїхали зі свого рідного міста, не беруть участь в голосуванні, бо у них залишається реєстрація попереднього місця проживання. А деякі взагалі живуть без реєстрації. Потрібно запровадити систему ідентифікації громадян України, яка б значно спростила життя українцям та убезпечила від підробок. Адже паспорт не так вже й складно підробити.
Юрій Вовченко, начальник відділу ведення ДРВ Октябрського району м.Полтави, сказав, що програма ведення реєстру виборців постійно удосконалюються, вони постійно виправляють недоліки, які заважать працювати і на останніх парламентських виборах проблем практично не було. Щодо студентів, то у Полтаві студенти, які проживають в гуртожитках, мають реєстрацію, також за адресою гуртожитку реєструюють навіть тих студентів, які проживають на орендованих квартирах.
Юрій Северин, начальник відділу адміністрування ДРВ Полтавської ОДА, зауважив, що дуже добре, що програмне забезпечення реєстру виборців це власна українська розробка, виконана на замовлення ЦВК, тому її постійно вдосконалюють і останній час система реєстру працює безперебійно. Щодо надання права голосувати ТПО на виборах, то він сказав, що переселенців не дуже багато в процентному відношенні взяло участь у парламентських та президентських виборах. Очевидно, що багатьох з них не будуть так само хвилювати і місцеві вибори, тому проблеми він тут не бачить.
Віктор Демочко, член громадської ради при Полтавській ОДА. Я однозначно підтримую запровадження ІД карток, чесним громадянам нічого боятися.
Світлана Григор’єва, член міської виборчої комісії, яка брала участь в багатьох виборах, сказала, що під час голосуванням вдома, відбувається тиск на виборців, тому результати виборів спотворюються. Володимири Піньковський зауважив, що запровадження ІД карти громадянина(виборця) зможе вирішити цю проблему. Не потрібно буде носитися зі скриньками по помешканням виборців, взагалі цей анахронізм потрібно викорінювати. Але потрібно, щоб була політична воля нашого законодавчого органу, який може прийняти відповідні закони. Член партії ВО “Батьківщина” Валерій Тесленко висловив свою думку, що потрібно не боятися і запроваджувати електронне голосування, це зменшить кількість порушень під час виборів та забере можливість підробляти результати голосування.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *