Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвитку

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвитку13 грудня у Києві відбувся круглий стіл «5% ренти для місцевих бюджетів: перспективи розвитку видобувних регіонів з 2018», де зібрались представники видобувних компаній, центральних  органів влади, та місцевої влади видобувних регіонів.

Закон № 1793 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» вносить зміни до бюджетного розподілу рентної плати»  про надходження 5% від ренти в місцеві бюджети вступає в дію з 1 січня 2018. Прийнятий закон викликав низку обговореннь щодо механізму розподілу та способів адміністрування цих коштів. Видобувні громади активно цікавляться, яким буде обсяг додаткових надходжень до місцевих бюджетів. Ці дискусії показали, що є потреба в публічному чіткому поясненні механізму децентралізації ренти.

13 грудня за одним столом зустрілись представники обласних, райноннх рад та адміністрацій, голови сільських рад та ОТГ Полтавської, Харківської, Сумської, Львівської та Івано-Франківських областей разом із представниками Державної фіскальної служби України, Міністрества фінансів, Державної казначейської служби України, Держгеонадра, де обговорили усі питання, які виникли в галузі після прийняття вищезазначеного закону  Учасники мали можливість поставити практичні запитання, висловити свої думки та пророзиції, а також поділитися занепокоєннями, що дало можливість зрозуміти, які саме проблеми є найбільш актуальними у видобувних регіонах. Вперше відбулось широке та детальне обговорення механізму децентралізації ренти: як кошти збиратимуться, обліковуватимуться та куди витрачатимуться.

Read More

Театр Сучасного діалогу в Києві на фестивалі живої історії

Театр Сучасного діалогу  в Харькові на фестивалі Я і Села Брук

Вистава «теорія великого фільтра» в останній раз була продемонстрована на Фестивалі живої історії.

Ми вичерпали всі свої сили та ресурси на цю виставу, яка була показана більше 20 разів  в різних містах України.

  • єдиний наш актор ледь не запізнився на виставу;
  • за перші 5 хвилин вистави ми розбили велосипедний шолом;
  • виконавець однієї з головних ролей, високоінтелектуальний поціновувач мистецтва, порося Фрідріх несподівано перестав хрюкати;
  • місія «Відфільтрувати Київ» виконана!

Read More