Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвитку

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвитку13 грудня у Києві відбувся круглий стіл «5% ренти для місцевих бюджетів: перспективи розвитку видобувних регіонів з 2018», де зібрались представники видобувних компаній, центральних  органів влади, та місцевої влади видобувних регіонів.

Закон № 1793 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» вносить зміни до бюджетного розподілу рентної плати»  про надходження 5% від ренти в місцеві бюджети вступає в дію з 1 січня 2018. Прийнятий закон викликав низку обговореннь щодо механізму розподілу та способів адміністрування цих коштів. Видобувні громади активно цікавляться, яким буде обсяг додаткових надходжень до місцевих бюджетів. Ці дискусії показали, що є потреба в публічному чіткому поясненні механізму децентралізації ренти.

13 грудня за одним столом зустрілись представники обласних, райноннх рад та адміністрацій, голови сільських рад та ОТГ Полтавської, Харківської, Сумської, Львівської та Івано-Франківських областей разом із представниками Державної фіскальної служби України, Міністрества фінансів, Державної казначейської служби України, Держгеонадра, де обговорили усі питання, які виникли в галузі після прийняття вищезазначеного закону  Учасники мали можливість поставити практичні запитання, висловити свої думки та пророзиції, а також поділитися занепокоєннями, що дало можливість зрозуміти, які саме проблеми є найбільш актуальними у видобувних регіонах. Вперше відбулось широке та детальне обговорення механізму децентралізації ренти: як кошти збиратимуться, обліковуватимуться та куди витрачатимуться.

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвиткуНародний депутат України, ініціатор та автор закону №1793, Ольга Бєлькова під час свого виступу, звернувшись до представників регіональних громад, зазначила: «Важливо, щоб ренті кошти йшли не на проїдання і не на фіксацію певних тимчасових проблем, а на більш масштабні інфраструктурні потреби ваших регіонів. Також важливою є співпраця місцевих громад та компаній в частині отримання спецдозволів. Насправді, вся Україна зацікавлена у тому, щоб компанії активізували свою роботу у ваших регіонах. Я буду дуже вдячна, якщо ви будете писати листи та інформувати, куди пішли ці кошти, щоб я пораділа за вас. На останок, я хочу наголосити на тому, що ваша робота у цьому напрямку має бути у форматі діалогу у ваших громадах та діалогу між людьми, які на місцях прийматимуть рішення щодо розподілу коштів на місцях та нами, представниками ВРУ. Ми, депутати, хочемо бути проінформованими для того, щоб вчасно впливати на бюджетні процеси і на процеси, які регулють законодавчу базу для подальшого розвитку регіонів».

Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній,  звернув увагу на співпрацю між громадами та компаніями: «Децентралізація ренти з 2018 року має зробити регіони зацікавленими у співпраці з газовидобувним сектором, адже з кожного нового видобутого куба газу місцеві громади будуть отримувати безпосередньо фінансову винагороду. Запланований розподіл – по 2% в обласні та районні бюджети, 1% в сільські – має змотивувати місцеві громади у збільшені видобутку».

Нові надходження до місцевих бюджетів завдяки рентній децентралізації: можливості для діалогу та розвиткуГолова правління «Украгазвидобування» Олег Прохоренко говорив про перспективи співпраці з місцевими громадами з 2018 року: «5% ренти від видобутку газу будуть залишатися у місцевих бюджетах і підуть на розвиток регіонів. Це величезні кошти – понад 1 млрд грн у 2018 році. Це в 10 разів більше, ніж УГВ добровільно перерахувало до місцевих бюджетів за соціальними угодами за останні роки. І чим більше кожна область іде на зустріч, сприяючи видобутку в регіоні, тим більше коштів отримують її громади від видобутку газу. Але для початку взаємовигідної співпраці газовидобувних компаній та регіонів облради мають так би мовити “придбати квиток” – погодити нам відповідні спецдозволи”

Про міжнародний досвід розподілу рентних платежів на місцях розповів Боріс Редер, представник Секретаріату ІПВГ у Німеччині (D-EITI). Під час виступу він зазначив, що українська система розподілу доволі проста у порівнянні з іншими країнами. Також спікер наголосив, що механізм має залишатись прозорим і контролюватись місцевими органами влади, які мають слідкувати за надходженням і розподілом рентних коштів.

Олексій Орловський, Директор Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», розповів про забезпечення громадської участі у використанні рентних платежів на рівні громад. Олексій наголосив, що необхідно створити належне нормативне забезпечення форм громадської участі.

Також виступи мали представники Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби та Державної казначейської служби, які детально пояснили, яким буде механізм розподілу та надходження ренти відповідно до бюджетного законодавства та фахово відповідали на численні питання аудиторії

На завершення обговорення стало зрозуміло, що наступний рік буде тестовим і усі залучені сторони спостерігатимуть, як децентралізація ренти працюватиме на місцях.

Однією із ключових цілей ІПВГ є налагодження діалогу в трикутнику «влада-громади-видобувні компанії» та створенню платформи для дискусій. Цього разу ІПВГ стала платфомою для обговорення особливостей розподілу  ренти на місця та того, як це зможе сприяти позитивним змінам у співпраці у зазначеному трикутнику та сприяти розвитку видобувних регіонів. В результаті круглого столу учасники вирішили «поставити три крапки» в цій дискусії та повернутись знову до теми, коли закон почне свою дію і буде можливість обговорити практичні проблеми, які виникнуть в процесі розподілу на використання коштів.


Захід було проведено за підтримки урядів Німеччини та Великобританії через компанію Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.