Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Зустріч із землевпорядниками Полтавської області, які навчаються в Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади

24 жовтня розповіли землевпорядникам Полтавської області, які навчаються в Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади24 жовтня розповіли землевпорядникам Полтавської області, які навчаються в Полтавському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади , органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій про Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ).

Ця міжнародна ініціатива з підвищення прозорості та підзвітності видобувного сектору стала можлива завдяки об’єднання зусиль урядів, компаній та громадянського суспільства для покращення управління природними ресурсами та розвитку країн, багатих на корисні копалини. На даний час до ІПВГ приєдналось 52 країни світу. Одним із інструментів ІПВГ є регулярна публікація всіх істотних платежів видобувних компаній (“платежі”) і всіх істотних доходів, які отримують уряди країн від нафтових, газових і гірничодобувних компаній (“доходи”) в звіті ІПВГ, який є загальнодоступним, вичерпним і зрозумілим для широкої громадськості.

Згідно змін до Бюджетного кодексу, з 1 січня 2018 року рентна плата за видобування вуглеводнів розподілятиметься таким чином: сільським, селищним та міським бюджетам – 1% (об’єднаним територіальним громадам – 3%), обласним бюджетам – 2%, районним бюджетам – 2%. Решта 95% буде зараховуватися до державного бюджету України. Таким чином, це забезпечить більше фінансових можливостей для місцевих громад і, приведе до поліпшення економічного розвитку регіонів, багатих на природні ресурси. Крім того, це створить підґрунтя для поліпшення діалогу між сторонами, оскільки для належного адміністрування цих коштів необхідна довіра між компаніями, органами місцевого самоврядування та громадам.


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень