Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Перенесено дату публікації Звіту Ініціативи Прозорості Видобувної Галузі

Україна переносить дату публікації Звіту Ініціативи Прозорості Видобувної Галузі на груденьМіністр енергетики та вугільної промисловості ініціював процедуру перенесення терміну публікації  Звіту Ініціативи Прозорості Видобувної Галузі (EITI) з 16 жовтня на 15 січня 2016 року.

Відповідне звернення було надіслано  Голові Правління Ініціативи прозорості видобувних галузей пані Клер Шорт.

Перенесення дати публікації стало вимушеним кроком через ненадання інформації, необхідної для підготовки Звіту з боку певних  компаній та державних установ. Зокрема, незважаючи на проведену роботу та численні звернення, підтримку Світового Банку та міжнародних організацій, до Незалежного Адміністратора EITI досі на надійшли необхідні дані від Державної фіскальної служби та компанії “Укрнафта”, де нещодавно було призначено нового керівника.

“Надання відповідної інформації є обов’язковим для компаній та організацій згідно українського законодавства і  міжнародних зобов’язань держави. Звіт повинен продемонструвати громадськості фінансовий стан у видобувному секторі та зробити роботу нафтогазового бізнесу, базованого на видобутку національних природних ресурсів, максимально прозорим. Проблеми з наданням інформації можуть стати вкрай негативним сигналом для інвесторів та світової спільноти, тому  Національний секретаріат ІПВГ  докладатиме усіх зусиль, щоб перший звіт України був повним та вичерпним” – прокоментувала перенесення дати публікації голова Національного  секретаріату ІПВГ Діна Нарежнева

Зобов’язання надати відповідну інформацію підприємства українського нафтогазового комплексу отримали цього року, після схвалення Президентом законодавства, що запроваджує стандарт прозорості, прийнятий в усьому світі: Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ українською, EITI – англ. Extractive Industries Transparency Initiative)

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ українською, EITI – англ. Extractive Industries Transparency Initiative) – це стандарт прозорості управління національними ресурсами країн, прийнятий міжнародним співтовариством у вересні 2002 р. в Йоганесбурзі, ПАР, на Світовому саміті з питань сталого розвитку. Ініціатором виступив тодішній Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

Суть EITI: компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, спеціальні дозволи і податки), а уряд оприлюднює інформацію про те, скільки грошей отримує від компаній. Ця інформація збирається, порівнюється і верифікується Незалежним Адміністратором – обраною на основі відкритого конкурсу аудиторською компанією, і незалежним Національним Секретаріатом у вигляді щорічного Звіту. Звіт остаточно затверджує Міжнародний Секретаріат EITI.

Внаслідок опублікування Звіту кожен може дізнатись, скільки коштів отримали  уряди країн-учасників EITI від видобутку ресурсів – національного багатства конкретної країни, власником якого є її народ. Нині стандарт ЕІТІ постійно діє в 44 країнах світу. Запроваджено – в 48 країнах.

Влітку цього року вступив у дію Закон № 521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”, схвалений Верховною Радою 16 червня.

Метою Закону є посилення прозорості видобувних галузей, впровадження міжнародних стандартів звітності, удосконалення системи управління природними ресурсами, покращення інвестиційного клімату в Україні, впровадження стандартів ІПВГ та «Партнерства «Відкритий Уряд», а також положень Коаліційної угоди.