Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Docuday UA вдесяте крокує Україною

3 31 жовтня по 14 листопада у Полтаві перебуватиме
X Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який традиційно проходить в Україні впродовж жовтня, листопада і грудня. Протягом цих трьох місяців фестиваль відвідає 22 регіони України і презентує найкращі фільми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який щорічно проходить в останні дні березня у Києві.

Вже не один рік поспіль на Полтавщині незмінними організаторами Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA виступають Полтавська філія Суспільної служби України та Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України. Показ фестивальних фільмів відбуватиметься у бібліотеках, вищих навчальних закладах, школах тощо. Ефект від перегляду фільмів підсилюється тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами та різноманітними правоосвітніми заходами. Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Фестиваль розпочне свою роботу 31 жовтня о 10 годині в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського. Відкриватиме фестиваль кінострічка «Мрія» (Україна). Це фільм-портрет музичного керівника школи-інтернату для глухих дітей Тетяни Радченко, мрія якої – мати власний дах над головою. Нажаль, між поняттями творити добро, займатися улюбленою справою і бути щасливою в житті не завжди стоїть знак рівності. Історія Тетяни – це драма талановитої, некорисливої людини, котра жертвує собою заради щастя й радості глухих дітей. Адже лише завдяки їй ці дітлахи можуть почути світ.

Цього року правоосвітні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім’ї чи боротися з ним.

Docudays UA – це місце зустрічі глядачів, волонтерів, партнерів та, зрештою, і організаторів показів у своїй громаді, адже фестиваль щороку розширює свою географію. Насправді, це те кіно, яке творить саме життя, адже показані історії людей, котрі можна споглядати навколо себе. Варто лише озирнутися і не бути байдужим.

Окремою сторінкою Мандрівного фестивалю є добірки фільмів молодих кінематографістів України:
«Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука –– це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.
Фільми створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

Документальний кіноальманах «Відкритий доступ» (Володимир Тихий, Дмитро Коновалов, Сергій Андрушко, Жанна Довгич, Дмитро Тяжлов, Україна ) – історії п’ятьох українців, які кинули виклик системі.
В Україні 2011 року було ухвалено новий закон «Про доступ до публічної інформації». Він дозволяє запитувати у державних органів інформацію, яка раніше була недоступною або взагалі закритою для звичайного громадянина. Цей закон прийнято за умов, коли в державі йде наступ на демократичні свободи громадян, існує високий рівень корупції, а чимало законів не виконується взагалі. П’ятеро героїв та їхні однодумці кинули виклик системі. Вони стикнулися з певною проблемою або ж серйозним питанням через невиконання державою чи конкретним службовцем своїх функцій. Непрозорість, байдужість, приватний інтерес і брак відповідальності керівників країни – ось чому змушені протистояти герої цих документальних фільмів. Вони живуть у різних куточках України, вони не знайомі одне з одним. Їх об’єднує лише бажання вирішити надважливе для них питання, скориставшись можливістю подати запит на отримання публічної інформації.

Документальний кіноальманах «Поза Євро» (Дмитро Глухенький, Наталія Машталер, Андрій Литвиненко, Аліса Коваленко, Любов Дуракова, Іван Зотіков, Наталія Красильникова, Поліна Кельм, Дмитро Коновалов, Україна. Артистична опіка: Яцек Блавут, Сергій Буковський, Дорота Рошковська. Художній керівник: Олександр Балагура) розповідає про події червня 2012 року.

Кіноальманах «Поза Євро» – це результат колективної роботи молодіжної творчої лабораторії. Його ідею, напевно, можна визначити як спробу уособлення натовпу. Здатність побачити, виокремити людське обличчя з юрби, що здається безликою, згуртованою на спортивній, політичній чи будь-якій іншій основі. І розповісти про це. У цьому, напевно, суть. Як альманаху, так і лабораторії. Наскільки вдалий цей експеримент – судитимуть глядачі. У будь-якому разі він відбувся. І перед нами серія уважних, вдумливих, стурбованих чи іронічних, але завжди небайдужих і самостійних поглядів молодих авторів на дійсність, що їх оточує. Побачити в натовпі окреме людське обличчя – також означає зберегти власне. У будь-якому натовпі… Який таким чином уособлюється й отримує шанс перетворитися на суспільство. Думка не нова, втім вона потребує нагадування. Цей проект є результатом співпраці Української майстерні документального кіно, Міжнародної академії Dragon Forum, документалістів України та Польщі.

Серед спеціальних подій фестивалю:
ретроспектива гуру литовської кінодокументалістики Аудрюса Стоніса.
Аудрюс Стоніс – кінорежисер і продюсер, член Європейської мережі документального кіно та Європейської кіноакадемії. Представляє Литву в складі правління Європейського фонду на підтримку кіно Eurimages. Створив 20 фільмів як незалежний режисер і продюсер. Лауреат численних міжнародних нагород у галузі кіно, зокрема, призу глядацьких симпатій у Ніоні, гран-прі у Спліті, відзнак на фестивалях у Борнхольмі, Нойбранденбурзі, Більбао, Флоренції, Обергаузені та Сан-Франциско. У 2004–2005 роках викладав документальне кіно в Європейському кіноколеджі в Данії. Виступав із лекціями в Інституті кіно та телебачення імені Сатьяджита Рая в Колкаті (Індія), Університеті Помпеу Фабра в Барселоні (Іспанія), Університеті Васеда в Токіо (Японія), у Стенфордському університеті та Каліфорнійському університеті в Берклі (США). Ретроспективи і майстер-класи в Ізраїлі, Росії, Німеччині, США, Іспанії, Бельгії, Туреччині, Індії, Чехії, Франції та Японії.

DOCU/AНІМА – найкращі та найсвіжіші зразки документальної анімації європейських кінофестивалів.
Докладніше з програмою регіональних переглядів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті фестивалю www.docudays.org.ua у розділі «Мандрівний фестиваль».

10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки:
уряду Швеції,
Національного фонду підтримки демократії (США),
Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерланди,
Міжнародного фонду “Відродження”,
Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Партнери:
Movies that Matter,
Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини),
Державне агентство України з питань кіно,
Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».

Організатори фестивалю Docudays UA:
Українська Гельсінська спілка з прав людини,
Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»,
Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я,
Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв (м. Харків).

Організатори фестивалю Docudays UA у Полтаві:
Полтавська філія Суспільної служби України
Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України

Довідка:
З 2006 року Полтавська філія Суспільної служби України та Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України є партнером Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Полтавській області. За цей час в рамках фестивалю показ кращих документальних фільмів сприяв поширенню інформації про права людини серед широких кіл громадськості, особливо, молоді. Відкриті покази стрічок відбувалися в бібліотеках, навчальних закладах міста, приміщенні Полтавської обласної організації НСПУ, в рамках фестивалю проводилися творчі конкурси з правової тематики серед школярів та студентів.