Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

На Полтавщину прибув XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Docudays UA Полтава - прес-конференція

Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці не лише Полтави, а й таких невеличких міст, як Лубни, Пирятин, Гадяч.

Цього року ми маємо дванадцять локацій XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Полтаві та області. Docudays UA зустрічають бібліотеки, районні будинки культури, кіноконцертні зали.

Основні фестивальні майданчики у Полтаві — Полтавська філія Суспільної служби України, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.П. Котляревського, Центральна міська бібліотека, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара, галерея сучасного мистецтва JUMP . Відбудуться також спеціалізовані покази для школярів, студентів.

Docudays UA Полтава - модераториПриємно, що до фестивалю XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Полтавщині приєднуються нові партнери. Кожен рік ми спостерігаємо активність мешканців невеличких міст Полтавщини, які долучаються не лише до організації показів, а й самі пропонують правоосвітні заходи у рамках фестивалю, – говорить координатор фестивалю У Полтаві Наталія Кірячок. Чимало волонтерів фестивалю нині є модераторами показів, які говорять з глядачами на непрості теми, що піднімають документальні стрічки.

Стартував Docudays UA У Полтаві відразу двома стрічками “Війна химер” та “Процес. Російська держава проти Олега Сенцова”.

Docudays UA ПолтаваГлядачів наскільки вразила історія про українського режисера Олега Сенцова, що не відразу після перегляду відбулося обговорення стрічки. “Найсильнішою у фільмі була промова головного героя, вона склала найбільше враження. Це якраз чудовий приклад честі і гідності людини. Попри все, – так відгукувалися на стрічку глядачі.”

“У промові Олега найбільше вражає заклик: не боятися агресивного апарату пропаганда, яка працює успішно. Нажаль. ” – висловився один із глядачів. Дана стрічка показала, наскільки беззахисна людина перед таким нищівним та абсурдним режимом правління, і не важливо хто ти.

Docudays UA Полтава - Війна химерДокументальний фльм Анастасії та Марії Старожицьких “Війна химер” також відкривала цьогорічну фестивальну програму у Полтаві.

“Це болюча стрічка, яка хвилює своєю правдивістю та документальним матеріалом. Чи можна повернутися з війни? Це не одне питання, яке поставила сьогодні стрічка перед глядачем. Безперечно у фільмі багато хроніки, кадри якої важко переглядати…У фільмі ми бачимо війну від якої не можна відгородитися, вона зовсім поруч, як і Любов…, – ділилася після перегляду фільму одна із глядачок.

Docudays UA Полтава - Рок-н-рольникиУ перший фестивальний день Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.П. Котляревського приймала молодіжну аудиторію та відкривала покази Docudays UA у Полтаві стрічками Домашні ігри” та Рок-н-рольники”.

ХІV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA набирає оберти… Далі буде…