Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

18 Мандрівний Docudays UA: покази в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

18 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Полтавщині відбувається у комбінованому форматі: онлайн — на платформі DOCUSPACE — та офлайн. 

Цього року на Мандрівному Docudays UA триватимуть покази фільмів в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. У програмі — п’ять стрічок-переможців конкурсної програми 18 Docudays UA: «Колумбійська родина», «А ночі вже більше не буде», «Малий Самді», «Речі, на які ми не наважуємося» та «Невидимі».

«Переглянути фільм на Мандрівному Docudays UA можна буде як самостійно, так і в межах заходів на базі онлайн-кінотеатру Під час такого заходу ми надаємо всім зареєстрованим глядачам промокод для перегляду для безкоштовного перегляду стрічки. Після показу фільму в онлайн-кінотеатрі на Мандрівному Docudays UA глядачі зможуть долучитися до дискусій з регіональними експерт(к)ами та обговорити крізь оптику стрічки важливі для регіональних громад питання», -говорить регіональна координаторка Docudays UA на Полтавщині Наталія Кірячок.

Партнерами фестивалю в областях України є 43 громадські організації та 434 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA

«Кожної суботи жовтня ми запрошуємо глядачів долучитися до Онлайн-кінотеатру DOCUSPACE, де  можна переглянути документальні стрічки про права людини. У першу суботу жовтня ми переглядали стрічку з Міжнародного конкурсу «DOCU/СВІТ :«Колумбійська родина». Це– історія матері-ідеалістки Рубі, яка бореться за права найбідніших колумбійців, та її доньки Їри, яка живе у вигнанні на Кубі. Мати й дочка, уперше за багато десятиліть, намагаються пробачити одна одній розчарування минулого. Фільм отримав нагороду RIGHTS NOW! на Docudays UA-2021, -зазначає голова Полтавської філії Суспільної Служби України Ганна Кіященко.

«У цій боротьбі загинуло багато людей. Я борюся і за них і сподіваюся, що мене не спіткає їх доля. Йдеться про мої життєві принципи. Не здаватися, не визнавати себе переможеною – це боротьба і за нашу гідність. За іншу країну для нас» – так говорить одна із героїнь документальної стрічки. 

«На жаль на сьогодні ми бачимо порушення прав правозахисників/ць як в світі так і нашій країні. Хоча і існують міжнародні зобов’язання України у сфері прав людини визначені Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та іншими міжнародними угодами.

Відповідно до змісту Декларації ООН про права та обов’язок окремих осіб, груп і органів суспільства заохочувати та захищати загальновизнані права людини та основні свободи Декларації ООН про правозахисників, головну відповідальність за захист правозахисників покладено на державу. Проте число загроз, залякувань, нападів, кримінальних справ та обмежень щодо правозахисників зростає в багатьох частинах світу. Згадаймо справу Катерини Гандзюк. Три роки тому на Катерину Гандзюк, громадську активістку, вчинили жорстокий напад. Чи притягнуті до відповідальності ті, хто організував напад? Чи виконуються ці заявлені декларації? Залишається питанням і досі,саме з цих питань почалося обговорення правозахисної тематики фільму — такими словами під час обговорення стрічки звернувся до глядачів Андрій Кінаш, представник ГО МАРТ, тренер Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

«У той час коли в світі йдуть війни або твориться беззаконня в середині країни, на фронт протидії вступають правозахисники , ставлячи під небезпеку свою свободу та навіть життя . Цей фільм розкриває сутність правозахисників/ць в обличчі Рубі. Ця правозахисниця має сильний характер і є цілеспрямованою. Незважаючи на погрози, продовжує виконувати свою місію.
Також в контексті цього фільму, розкриваються непрості відносини та нелегку історію матері і доньки ,яких розлучила війна. Будучи правозахисником/цею, інколи доводитися ставити на шальки терезів відносини з самими найближчими людьми. Тож фільм виявився доволі цікавим і тому я раджу всім його переглянути – такими думками поділився після перегляду волонтер ГО Центр культури та розвитку «Горизонт» Олег Кекало.