Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Міжнародний секретаріат ІПВГ проведе оцінку результатів впровадження ІПВГ в Україні

Міжнародний секретаріат ІПВГ проведе оцінку результатів впровадження ІПВГ в Україні

З 18 по 22 вересня у Києві триватиме валідаційний візит представників Міжнародного секретаріату ІПВГ. Візит відбудеться в межах проходження Україною валідації – перевірки відповідності процесу впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні вимогам Стандарту ІПВГ.

До команди Міжнародного Секретаріату, яка відвідає Україну, входять технічний директор Секретаріату ІПВГ Сем Бартлетт (Sam Bartlett), регіональний менеджер по Східній Європі, Кавказу та Центральній Азії Оліана Валігура (Oliana Valigura) та спеціаліст по відкритих даних Крістофер Клаусен. За час візиту команда зустрінеться із усіма залученими до процесу впровадження ІПВГ сторонами, а саме представниками уряду, видобувних компаній, громадянського суспільства та журналістами.

Усі вищеназвані зустрічі будуть проведені з метою збору різносторонньої інформації про процес впровадження ІПВГ в Україні та проведення подальшого оцінювання отриманих даних.

Нагадуємо, що Валідація (від анг. validation – перевірка достовірності) проводиться з метою забезпечення всіх зацікавлених осіб об’єктивною оцінкою того, чи відповідає впровадження ІПВГ у країні положенням Стандарту ІПВГ. Зважаючи на багатосторонній характер ІПВГ та важливість діалогу, процедура Валідації наголошує на необхідності консультацій із зацікавленими особами. Валідація проводиться в три етапи:

1) Збір вихідних даних і консультації із зацікавленими особами. Міжнародний секретаріат ІПВГ аналізує відповідну документацію, відвідує країну і проводить консультації із БГЗО, Незалежним адміністратором та ключовими зацікавленими особами. На основі цих консультацій Міжнародний секретаріат готує звіт з початковою оцінкою прогресу.

2) Незалежна валідація. Правління ІПВГ призначає Валідаторів для аналізу та перевірки серій валідацій згідно із графіком, що має бути узгоджений з Правлінням ІПВГ.

3) Аналіз Правління. Валідаційний комітет аналізує оцінку Валідатора, а також будь-який зворотний зв’язок, отриманий від багатосторонньої групи. Після цього Валідаційний комітет надає рекомендацію Правлінню ІПВГ щодо дотримання країною Вимог ІПВГ. Правління ІПВГ робить остаточне визначення стосовно виконання або невиконання вимог.

За більш детальною інформацією щодо валідаційного процесу звертайтесь за контактами: