Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Участь громадян є ключовим елементом у забезпеченні легітимності рішення органів місцевого самоврядування

Інструменти демократії участі у с. Яхники

Інструменти демократії участі. Як ними користуватися та де їх взяти?

Європейські принципи у сфері демократії участі передбачають пріоритет прав територіальної громади. Мета запровадження інструментів участі: створення механізму реалізації прав членів територіальної громади, які не можуть підлягати необґрунтованим обмеженням чи перешкодам. Кожна громада може сама створити ці інструменти та закріпити їх у Статуті громади чи в окремих Положеннях про Місцеві ініціативи, Загальні збори (конференції) членів громади, Публічні слухання, Бюджет участі, Електронні петиції, тощо.

Інструменти демократії участі у с. Яхники. Тренерка Анжеліка Саідова.

Для здійснення демократії  участі необхідна чітка і проста процедура,  визначення прав та обов’язків мусить бути однозначним; процедура має складатися з мінімальної кількості елементів, вона має бути зручна для участі громадян (одна з основних умов її успішності).

Інструменти демократії участі у с. Яхники. Вправа з картування проблем.

Місцеві громади  мають рухатися в бік повноцінного впровадження демократії участі , адже:

  • тільки тісна взаємодія з громадянами допомагає владі виробити оптимальні шляхи для самовдосконалення та покращення якості своєї роботи;
  • участь громадян має суттєву цінність для розвитку почуття громадянства, належності до певної спільноти.

Інструменти демократії участі у с. Яхники

Громадяни і влада  мусять нарешті усвідомити, що тактика взаємного нехтування призводить до соціальної дезінтеграції та руйнівних конфліктів.

Інструменти демократії участі у с. Яхники

Про це та інше 25 вересня дізналася громада с. Яхники Лохвицького району Полтавської області на тренінгу “Інструменти демократії участі”, який провели тренери Анжеліка Саідова та Вадим Штефан.


Захід провела Полтавської філії Суспільної служби України в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH