Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Звіт про використання надр та кошти від їх використання

Час звітності настав:
Регіони хочуть знати, як використовуються надра та кошти від їх використання

15-19 червня в Києві  відбувся семінар-практикум з комунікацій  для регіональних представників з видобувних рамках  продовження реалізації комунікаційної стратегії для UA EITI та регіонів України, який було проведено за підтримки GIZ Україна.

У заході прийняли участь представники незалежних громадських організацій зі Львова, Івано-Франківська, Борислава, Полтави, Сум, Чернігіва, Краматорська, Харківа, Маріуполя та Красноармянська, а також представники БГЗО та Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Розкриття даних про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи уряду від їх діяльності забезпечить також створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.

Пані Біргітте  Яллов, зосередила увагу учасників на логіці стратегічних комунікацій – колі з 13 кроків. Адже дуже важливим для кожного видобувного регіону є визначення загальної мети, ситуаційного аналізу та встановлення цілей .

Read More

Пропозиції експертів щодо оновлення Європейської політики сусідства

Перегляд ЄвроПейської Політики сусідства: очікування України.
Пропозиції незалежних експертів (червень 2015 року)

Загальні засади політики

ЄПС/СхП для досягнення свої цілей повинні виходити зі спільних принципів та цінностей, інтересів та викликів, які стоять перед країнами-партнерами та ЄС. Засадничими принципами функціонування цієї політики мають і надалі залишатись солідарність, обумовленість та «більше за більше», диференціація, спільна власність та відповідальність. Ключове питання – більш амбітне концептуальне визначення та практичне наповнення цих принципів.

Read More

EITI допоможе зміцнити довіру між урядом та бізнесом, бізнесом та громадськістю

9 червня відбулися комітетські слухання на тему «Перспективи та шляхи нарощування видобутку вітчизняних нафти та газу для підвищення енергетичної безпеки України».

У заході прийняли участь народні депутати України, представники видобувних компаній,науковці  Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу, НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укрнафта», «Укргазвидобування», АСС, громадські організації, представники ЗМІ.

Президент Американської торгової палати, Андрій Гундер наголосив, що прозорість нафтогазового ринку є одним з пріоритетів. Він нагадав учасникам слухань, що  можливо і не виникло б питання щодо підняття ставок рентної плати, якщо у всіх учасників процесу було б чітке розуміння, скільки насправді сплачують видобувні компанії до бюджету, якими є реальні цифри, а також якщо були б розкриті відповідні надходження і з боку Уряду.

Read More

Народ має знати, як ефективно використовуються надра

Олена Павленко: Народ має знати, як ефективно використовуються надра

У Києві 5 червня відбувся Міжнародний форум Government Relations , на  якому було обговорено сучасні бізнес-тенденції, питання ефективної взаємодії бізнесу та влади, лобіювання інтересів української бізнес-спільноти на вітчизняному та міжнародному ринках. Було зосереджено увагу на необхідності розвитку конструктивної та відкритої форми діалогу між бізнесом та владою, розвитку GR та лобізму в Україні, законодавчому аспекті розвитку та необхідності даного кроку для влади та бізнесу. Таклж було розглянуто іноземні практики для використання в Українї та зовнішньоекономічній діяльності.

Олена Павленко, президент Діксі груп, виступила з презентацією «Запровадження стандарту ЕІТІ – за і проти».

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 48 країнах світу. EITI вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

Read More

Виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ

Виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій.

Ігор  Діденко закликає народних депутатів підтримати законопроект №2591

Міжфракційним об’єднанням «За енергетичну незалежність України» 28 травня було організовано зустріч, в ході якої  було обговорено «Майбутнє фіскального режиму газовидобувної галузі».

У зустрічі також прийняв участь пан Карлос Паскуаль, який є представником міжнародної консалтингової компанії IHS та членом робочої групи при Міністерстві фінансів України, яка займається розробкою проекту закону щодо змін до Податкового кодексу в частині перегляду системи оподаткування підприємств усіх форм власності, які здійснюють господарську діяльність з видобутку нафти, конденсату та природного газу. Пан Паскуаль презентував кілька моделей фіскального режиму, запровадження яких може стати поштовхом для збільшення внутрішнього видобування природного газу в Україні та сприяти збалансуванню надходжень до Державного бюджету.

У заході прийняли участь представники компанії IHS, народні депутати України, зацікавлені у питаннях газовидобувної галузі та розбудови енергетичної незалежності України, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства фінансів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, незалежні експерти.

Read More