Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Народ має знати, як ефективно використовуються надра

Олена Павленко: Народ має знати, як ефективно використовуються надра

У Києві 5 червня відбувся Міжнародний форум Government Relations , на  якому було обговорено сучасні бізнес-тенденції, питання ефективної взаємодії бізнесу та влади, лобіювання інтересів української бізнес-спільноти на вітчизняному та міжнародному ринках. Було зосереджено увагу на необхідності розвитку конструктивної та відкритої форми діалогу між бізнесом та владою, розвитку GR та лобізму в Україні, законодавчому аспекті розвитку та необхідності даного кроку для влади та бізнесу. Таклж було розглянуто іноземні практики для використання в Українї та зовнішньоекономічній діяльності.

Олена Павленко, президент Діксі груп, виступила з презентацією «Запровадження стандарту ЕІТІ – за і проти».

Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 48 країнах світу. EITI вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

Згідно Конституції України, надра є власністю народу . «Народ має знати що робиться з надрами, наскільки ефективно вони використовуються, розуміти процес  їх використання. Ініціатива прозорості – це якраз і  є той інструмент, який теоретично має дати народу бачити  як використовуються надра в Україні», – підкреслила О. Павленко.

Що означає ця ініціатива? Вона вимагає щоб усі учасники ринку – видобувні компанії, місцеві органи влади, органи державної влади відкривали і показували максимальну кількість інформації про видобувну галузь. Йдеться про так звану контекстуальну інформацію – обсяг видобутку, перелік родовищ, ліцензії, так і про фінансову інформацію: скільки компанії заплатили, яких податків до бюджету – у центральні органи влади, місцевим громадам, якщо вони фінансують місцеві якісь проекти. Усе це  створить основу для довіри між бізнесом, громадськістю і урядом, яка необхідна для того, щоб вирішити дуже багато проблем:  яку встановити справедливу ренту і закінчуючи тим, як зменшити рівень конфліктів в регіонах, де населення незадоволене екологією аби іншими проблеми видобувних регіонів.

Ця міжнародні ініціатива вже випробувана в світі. Як зазначила О. Павленко, по-перше, цьому стандарту вже довіряють. Сьогодні виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій (Світового банку, МВФ тощо), міститься у спільних документах України та ЄС, є фактором для оцінки України з боку інвесторів-енергетичних компаній. Світовий банк також вимагає щоб  ініціатива прозорості працювала в Україні, щоб відкривалося максимально інформації, тому Світовий банк вважає видобувну галузь як  одну з пріоритетних для фінансування. Невиконання цих зобов’язань не лише погіршить оцінку України міжнародними партнерами, але і надалі сприятиме непрозорості та корупції в сфері видобутку.

«Нам завжди закидають, що ініціатива працює в багатьох країнах Африки, Середньої Азії, а чому там немає європейських країн. Насправді, тому що європейські країни вже дуже давно всю цю інформацію відкрили і вона в них вже є в публічному доступі. Так, на сайті американського ЕITI в режимі он-лайн можна побачити будь-яку видобувну компанію, побачити скільки вона податків платить, куди вона податки платить. Такий закон вже прийнято в Канаді, Великобританії, Європейському Союзі, найближчим часом Австралія буде приймати такий закон. В Україні є такі зобов’язання також перед ЄС»,- резюмувала Олена Павленко.

Як ця ініціатива прозорості буде виглядати в конкретних продуктах? Це буде щорічний звіт, який буде випускати держава Україна про власну видобувну галузь. В контекстуальній інформації буде викладено інформацію про родовища, про власників ліцензій, як вони працюють, скільки видобувають, і фінансову інформацію, хто скільки яких податків і рент сплачено, а також скільки коштів отримав уряд. Слід зазначити, що в деяких країнах, ще вимагається, щоб б уряд показав як використав кошти, які отримав від використання ресурсів.

Для того, щоб розробити цей звіт, який має бути в жовтні 2015 року, Україні потрібно зробити кілька кроків.  «По-перше, це прийняти закон, який зробить обов’язковим відкриття цієї  інформації. Станом на зараз, вона лише добровільна. Компанії, які нечесні, вони мають право не відкривати цю інформацію. По-друге, це затвердити процедуру, як ця інформація буде збиратися та публікуватися, хто за це буде відповідальний. Це зафіксовано в проекті розпорядження Кабміну, який зараз знаходиться в Кабміні. Я дуже сподіваюся, що  буде прийнятий», – сказала Олена Павленко.

Слід зазначити, що видобувні компанії,  уряд, і громади, і навіть ті самі міжнародні фінансові організації отримають дуже конкретну вигоду від ініціативи прозорості.

«Я сподіваюся, що ми справимося і Україна в жовтні, виконає своє міжнародне зобов’язання і опублікує перший звіт, який буде цікавим і корисним всім нам», – сказала Олена Павленко.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *