Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Пирятин долучився до проекту Наше місто – наш бюджет – наше майбутнє

16 липня в  Пирятині  Полтавської області відбулася презентація проекту та семінар для громадських активістів “Як наповнюється місцевий бюджет, на які цілі витрачається”.

В суспільстві дуже зріс попит громадян на відкритість діяльності місцевої влади. Громадяни хочуть знати, як витрачаються кошти з міського бюджету, хочуть впливати на прийняття рішень.  Але право громадян на ознайомлення з бюджетом не працює, бо формат в якому оприлюднюється бюджет, незрозумілий для більшості громадян,  також  відсутній механізм  безпосередньої участі громадян в плануванні витрат бюджету.

Мета проекту.  Збільшення прозорості місцевих бюджетів та участі громадян в їх плануванні для ефективного менеджменту в  громадах шляхом запровадження інструменту “Громадський бюджет”.

“Громадський бюджет” означає демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому мешканці міста вносять пропозиції, на які потреби місцевої громади краще витратити частину місцевого бюджету. Пропозиції громадян, які набрали найбільше голосів жителів міста,  виносяться на обговорення депутатських комісій та сесію міської ради.  Найкращі пропозиції фінансуються з міського бюджету. Розмір фінансування та порядок подання пропозицій та голосування за них визначається положенням, яке затверджує міський голова чи  міська рада .

Read More

Громадянські компетенції для студентів Університету третього віку в Пирятині

Голова ПФ ССУ Ганна Кіященко провела семінар в Університеті третього віку в Пирятинському терцентрі. Головна тема семінару “Громадянські компетенції”, чи потрібна політична освіта нашим громадянам, чи залежить якість влади від політичної освіченості громадян, основна відмінність партій та громадських організацій, як працюють громадські організації. Студенти були дуже активні, ділилися власними думками та спостереженнями, розповіли про діяльність своїх громадських організацій. Подяка Ірині Таран (РГО “Жіночі ініціативи”) та Тамарі Білобровій(Територіальний центр) за організацію  семінару.

Read More

Проект Запровадження міжнародних стандартів прозорості видобування корисних копалин в регіонах

15 липня  в Пирятині  ПФ Суспільної служби України провела заключний семінар для громадських активістів ” Робота багатосторонньої групи  зацікавлених  сторін  з виконання стандарту  ЕІТІ.” На семінарі були розглянуті питання:

  • Зобов’язання уряду щодо втілення Плану дій Партнерство Відкритий Уряд в 2015 році та зокрема стандарту Ініціативи з прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative). Принципи та вимоги до країн учасниць.
  • Створення Багатосторонньої  групи зацікавлених сторін. Повноваження та можливості БГЗС.  Робота БГЗС в 2014-2015 роках.
  • Забезпечення  незалежної та ефективної участі представників громадськості в контролюванні добування корисних копалин.
  • Міжнародний досвід впровадження ЕІТІ.

Верховна рада України прийняла Закон, який дозволяє Уряду в жовтні цього року виконати зобов’язання щодо підготовки звіту про платежі від видобувних компаній та доходів уряду від робіт, пов’язаних з видобуванням нафти та газу. Тепер питання, чи встигне уряд до запланованого терміну затвердити форми звітності.

Громадськість отримає інформацію про прибутки та сплату податків видобувних компаній

На засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості за участю Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, керівників підприємств галузі, було розглянуто питання щодо виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України, коаліційної угоди та Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» за напрямом «Нова політика енергетичної незалежності» та  визначено  наступні кроки щодо здійснення реформ.

У ході виступу  міністр енергетики та вугільної промисловості  Володимир Демчишин   зупинився на заходах щодо реформ у газовому секторі та розповів які системні зміни чекають ринок продажу природного газу в Україні, про приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня та  закон “про ринок газу”, який  дав старт процесам, які призведуть до повноцінної конкуренції. Саме лібералізація ринку, повноцінна конкуренція за споживача, який має право та можливість вибору, знімуть навіть теоретичні можливості для корупційних схем та схем прихованого заробітку на різниці тарифів, яку оплачував бюджет.

Read More

Для інвестиційного клімату видобувній галузі необхідні стабільні й прозорі правила

О. Павленко: Для  інвестиційного клімату видобувній галузі необхідні стабільні й прозорі правила гри та наявність конкуренції на ринку

У ході круглого столу «Модернізація сектору енергетики: роль інвестицій», який був організований спільно з Центром підтримки реформ при Кабінеті Міністрів України, який відбувся  в Українському кризовому медіа-центрі , обговорили  питання щодо інвестиційних проектів, які є способом залучення  коштів, технологій, управлінських схем  з метою перетворення енергетики в елемент вільного конкурентного ринку, а також інші питання, пов’язані з реформуванням галузі.

У заході прийняли участь  міністр енергетики та вугільної промисловості  В. Демчишин,  старший економіст Світового Банку  Ільхем Б. Саламон, Михайло Бно-Айріян, керівник департаменту європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Олена Павленко, президент аналітичного центру «Dixi Group», Андрій Перевертаєв, експерт Коаліції «Енергетичні реформи», Cергій Сорока, координатор проектів громадської платформи «Нова країна» та інші  експерти та представники засобів масової інформації.

Read More

Представники ЕІТІ в Україні навчилися аналізувати звітність

22-24 червня в Стамбулі Євразійський інформаційний хаб видобувних галузей (Eurasia Extractive Industries Knowledge Hub) організував тренінг з аналізу даних ЕІТІ із застосуванням тристороннього формату.

Однією з цілей заходу було навчання методології аналізу звітів ЕІТІ від Інституту управління природними ресурсами (Natural Resource Governance Institute, NRGI).

Інша ціль – об’єднання представників багатосторонніх груп зацікавлених осіб (БГЗО) у форматі, який дозволяє обговорити проблеми та знайти рішення.

У тренінгу взяли участь 22 члени БГЗО та громадські активісти з Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та України. Регіональний характер семінару дав можливість учасникам побачити проблеми і підходи інших країн, а також поділитися власним досвідом.

“Я з самого початку залучена до процесу ЕІТІ у своїй країні та хотіла би дізнатися, як працювати з нашим звітом за стандартом ЕІТІ і як підвищити його якість”, розповіла про очікування Тоджініссо Азізова, член БГЗО в Таджикистані від громадськості.

“Вважаю себе людиною, яка заповнює звітність за ЕІТІ від імені компанії, тому важливо знати, куди потрапляє вся ця інформація і як вона зрештою виглядатиме”, говорить Сара Сулейманова, головний бухгалтер Binagadi Oil із Азербайджану.

Read More