Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Громадськість отримає інформацію про прибутки та сплату податків видобувних компаній

На засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості за участю Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, керівників підприємств галузі, було розглянуто питання щодо виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України, коаліційної угоди та Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» за напрямом «Нова політика енергетичної незалежності» та  визначено  наступні кроки щодо здійснення реформ.

У ході виступу  міністр енергетики та вугільної промисловості  Володимир Демчишин   зупинився на заходах щодо реформ у газовому секторі та розповів які системні зміни чекають ринок продажу природного газу в Україні, про приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня та  закон “про ринок газу”, який  дав старт процесам, які призведуть до повноцінної конкуренції. Саме лібералізація ринку, повноцінна конкуренція за споживача, який має право та можливість вибору, знімуть навіть теоретичні можливості для корупційних схем та схем прихованого заробітку на різниці тарифів, яку оплачував бюджет.

«За сприяння міністерства також ухвалено закон щодо прозорості видобувних галузей в Україні, який дозволить громадськості отримувати максимум інформації про фінансову діяльність, прибутки та сплату податків компаній, що здійснюють видобування державних природних ресурсів.  Відповідні звіти за стандартами ініціативи EITI публікують компанії в провідних світових державах. Також міністерство розробило пропозиції щодо правил оподаткування газовидобувних підприємств усіх форм власності. А зниження ренти на видобування забезпечить надходження інвестицій в збільшення видобутку, нові робочі місця, а відтак — нові надходження до бюджету», – зазначив у своєму виступі В. Демчишин.

За словами міністра, реформи повністю відповідають європейським “правилам гри” на ринку енергетики, які  забезпечують максимально прозорі правила роботи для енергетичних компаній, жорстке незалежне регулювання, надання максимально можливого вибору постачальника для кожного споживача.

«Європа, як  і Україна, бореться з присутністю монополій на ринку та з намаганням  використовувати енергетику з політичною метою. Тому українська енергетика почала перетворення в дусі європейської інтеграції, тому в кроках та заходах часто згадуватиметься  “Третій енергопакет” Європейського Енергетичного Співтовариства — зведення правил та умов, які підписала та реалізовує Україна на рівні з провідними європейськими державами», – підкреслив міністр.

Довідково.

10 липня Президент України  підписав Закон №521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”.

Документ був ухвалений Верховною Радою 16 червня 2015 р.

Зокрема, закон зобов’язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів. Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр відповідно до встановленого Урядом порядку.

Кабінет Міністрів у свою чергу зобов’язується публікувати та поширювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі, у тому числі контекстної інформації (загального огляду) по видобувних галузях.