Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Для інвестиційного клімату видобувній галузі необхідні стабільні й прозорі правила

О. Павленко: Для  інвестиційного клімату видобувній галузі необхідні стабільні й прозорі правила гри та наявність конкуренції на ринку

У ході круглого столу «Модернізація сектору енергетики: роль інвестицій», який був організований спільно з Центром підтримки реформ при Кабінеті Міністрів України, який відбувся  в Українському кризовому медіа-центрі , обговорили  питання щодо інвестиційних проектів, які є способом залучення  коштів, технологій, управлінських схем  з метою перетворення енергетики в елемент вільного конкурентного ринку, а також інші питання, пов’язані з реформуванням галузі.

У заході прийняли участь  міністр енергетики та вугільної промисловості  В. Демчишин,  старший економіст Світового Банку  Ільхем Б. Саламон, Михайло Бно-Айріян, керівник департаменту європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Олена Павленко, президент аналітичного центру «Dixi Group», Андрій Перевертаєв, експерт Коаліції «Енергетичні реформи», Cергій Сорока, координатор проектів громадської платформи «Нова країна» та інші  експерти та представники засобів масової інформації.

Володимир Демчишин, виступаючи з доповіддю «Технології та ринок» – як інвестиційні проекти змінять обличчя енергетики та не допустять появи нових олігархів», наголосив: «Нам потрібен вал приватних інвестицій, який підтримає зусилля ЄБРР та Світового банку, а також інших інституцій для розвитку енергетики. Саме приватні компанії мають можливість привнести свої ресурси щоб розвивати енергетику. Наприклад, саме інвестори мають можливість активізувати видобування газу в Україні, і ми працюємо над їх залученням. В тому числі переконуючи Міністерство фінансів, що зниження ренти на видобування якраз стимулюватиме економіку, інвестиції “.

Керівник управління європейської інтеграції Михайло Бно-Айріян у виступі наголосив про необхідність співпраці держустанов та держпідприємств для реалізації інвестиційних проектів, а також про необхідність удосконалення нормативно-правової бази з питань енергетики. Зокрема, повідомив про завершення  роботи над Законом «Про ринок електричної енергії». За його словами, адаптація законодавства до міжнародних вимог сприятиме покращенню інвестиційного клімату.

Старший економіст Світового Банку, відповідальна за енергетичні проекти в Україні  Ільхем Б. Саламон розповіла про роль міжнародних інвестиційних проектів в розбудові інфраструктури енергетики в Україні.

Олена Павленко, президент аналітичного центру Dixi Group зазначила, що для нормального інвестиційного клімату вітчизняній видобувній галузі необхідні стабільні й прозорі правила гри та наявність конкуренції на ринку, але на даний момент цієї прозорості не вистачає.

“Серйозна проблема – відсутність інформації про реальних власників видобувного бізнесу та непрозорість платежів. Від цього страждають усі – і видобувники, і громадяни, і держава. Якщо ти працюєш в регіоні, де всі села тебе ненавидять за розриту землю, зіпсовані дороги – в таких умовах інвестору комфортно не буде. Коли ж інвестор публічно покаже, скільки заплатив в бюджети усіх рівнів, легше буде всім”, – зазначила Олена Павленко.

На її думку, виправити ситуацію має недавно прийнятий парламентом закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні”.

Як зазначила О. Павленко, цей нормативно-правовий акт зобов’язує компанії, що займаються видобутком в Україні, відкривати інформацію про свою фінансову діяльність. Також паралельно органи державної влади мають оприлюднювати інформацію про стан видобувної галузі.

Відео можна переглянути за посиланням
Модернізація сектору енергетики України: роль інвестицій. УКМЦ, 2 липня 2015

ЕІТІ в Україні

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *