Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Чи лишиться щось після нас майбутнім поколінням?

Чи лишиться щось після нас майбутнім поколінням? - Полтава26 липня 2016 року у селі Копили Полтавського району в рамках семінару “Кращі практики самоврядування. Демократія участі.” відбулася ще одна презентація та обговорення на тему «Світовий досвід впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) та управління доходами видобувної галузі». Під час заходу представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій Кобеляцького, Великобагачанського, Чутівського, Шишацького, Глобинського, районів, міст Гадяч, Хорол та Полтава, представники ЗМІ обговорили  можливості, які відкриває міжнародний стандарт ІПВГ та зміну підходів до управління доходами від видобування корисних копалин в Україні.

«В багатьох державах, які видобувають корисні копалини, для підтримки стабільності національної економіки створені суверенні фонди добробуту (Sovereign wealth fund)» – так розпочав свою презентацію експерт ІПВГ, Юрій Филенко. «Найбільш знаними в європейському регіоні є Державний пенсійний фонд Норвегії (норв. Statens pensjonsfond utland), російський “Фонд национального благосостояния”, азербайджанський Державний нафтовий фонд (азерб. Azərbaycan Respublikası Dövlət Neft Fondu) і казахстанський Національний фонд Samruk-Kazyna (каз. Самұрық-Қазына).

Read More

Кращі практики самоврядування. Демократія участі

Кращі практики самоврядування. Демократія участіДругий семінар , який 26-27 липня провела Полтавська філія Суспільної служби України, зібрав більше тридцяти учасників та розширив свій склад за географічним, віковим показниками. Цього разу свої сертифікати отримали представники громад Полтавської області, студенти з Харкова і навіть гостя Полтави з російського міста Мурманська.
Ось як оцінює семінар найстарший з учасників, Анатолій Іванович: «…я був присутній на багатьох семінарах. Там були цифри, там були криші, вікна, двері, там були котли і тому подібне, але там не було людей. Там все було, а от людей не було. На цьому семінарі ми побачили відношення такого гуманітарного напрямку, тобто увага до людини, увага до проблем людини, увага до охорони природи, ну і інші речі, які на жаль у нашому суспільстві ще на дуже низькому рівні і вивчаються, і виконуються, і забезпечуються державою.»
Робота розпочалася з презентації наймолодшими майбутніми тренерами Наталею Баранник  та Надією Миколаєнко  сайту «Наші гроші», команда якого  проводить розслідування махінацій з державними коштами з усіх регіонів України..
Після того Ганна Кіященко знайомила присутніх з історією становлення та діяльності Полтавської філії Суспільної служби України.

Read More

Не той багатий, хто багато заробляє, а той, хто ощадливо витрачає!

19 липня 2016 року у селі Копили Полтавського району в рамках семінару “Кращі практики самоврядування. Демократія участі” відбулося  обговорення на тему «Світовий досвід впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) та управління доходами видобувної галузі».

Представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій Кременчуцького, Чутівського, Полтавського, Новосанжарського, Решетилівського районів, міст Миргород та Полтава обговорили можливості, які відкриває міжнародний стандарт ІПВГ та можливу зміну підходів до управління доходами від видобування корисних копалин в Україні.

В багатьох державах створені суверенні фонди добробуту СФБ (Sovereign wealth fund), сукупні активи яких на даний час уже перевищують 7 трлн дол., що майже дорівнює третині ВВП США.

Головними завданнями таких інституцій є підтримка стабільності національної економіки, запобігання негативним проявам кон’юнктури ринку та акумулювання коштів для наступних поколінь. Як показує досвід вищеназваних країн, більшою чи меншою мірою такі фонди виконують ці функції, гарантуючи додаткові стимули розвитку національним економікам і більшу соціальну захищеність населення на даний час та у майбутньому. Але за умови, якщо парламенти і уряди країн жорстко обмежені в своєму втручанні  у діяльність фондів.

Read More

Анонс обговорення на тему: “Світовий досвід впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей”

Норвегія
Всі трансакції фонду практично в режимі онлайн розміщуються
на доступному всім громадянам сайті

Норвегія Всі трансакції фонду практично в режимі онлайн розміщуються на доступному всім громадянам сайті

19 липня 2016 року у селі Копили Полтавського району в рамках семінар у “Кращі практики самоврядування. Демократія участі” відбудеться презентація та обговорення на тему «Світовий досвід впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) та управління доходами видобувної галузі»

Місце проведення: готельно-ресторанний комплекс «Арена»
Початок: о 16.00

Read More