Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Чи лишиться щось після нас майбутнім поколінням?

Чи лишиться щось після нас майбутнім поколінням? - Полтава26 липня 2016 року у селі Копили Полтавського району в рамках семінару “Кращі практики самоврядування. Демократія участі.” відбулася ще одна презентація та обговорення на тему «Світовий досвід впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) та управління доходами видобувної галузі». Під час заходу представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій Кобеляцького, Великобагачанського, Чутівського, Шишацького, Глобинського, районів, міст Гадяч, Хорол та Полтава, представники ЗМІ обговорили  можливості, які відкриває міжнародний стандарт ІПВГ та зміну підходів до управління доходами від видобування корисних копалин в Україні.

«В багатьох державах, які видобувають корисні копалини, для підтримки стабільності національної економіки створені суверенні фонди добробуту (Sovereign wealth fund)» – так розпочав свою презентацію експерт ІПВГ, Юрій Филенко. «Найбільш знаними в європейському регіоні є Державний пенсійний фонд Норвегії (норв. Statens pensjonsfond utland), російський “Фонд национального благосостояния”, азербайджанський Державний нафтовий фонд (азерб. Azərbaycan Respublikası Dövlət Neft Fondu) і казахстанський Національний фонд Samruk-Kazyna (каз. Самұрық-Қазына).

Як показує досвід вищеназваних країн, більшою чи меншою мірою такі фонди виконують функції підтримки стабільності національної економіки, запобігання негативним проявам кон’юнктури ринку та акумулювання коштів для наступних поколінь, гарантуючи додаткові стимули розвитку національним економікам і більшу соціальну захищеність населення на даний час та у майбутньому»

Юрій Філенко - Чи лишиться щось після нас майбутнім поколінням? - ПолтаваЮрій Филенко навів приклади успішного функціонування суверенних фондів таких як Державний пенсійний фонд Норвегії, активи якого перевищили у 2012 р. позначку в 700 млрд дол. при населенні країни всього близько 5 млн осіб. Фонд функціонує з 1990 р. і, поза сумнівом, зможе забезпечити довгострокову фінансову віддачу навіть після повного зникнення нафтових прибутків. Також Державний нафтовий фонд Республіки Азербайджан є єдиним прикладом створення і функціонування відокремленої від держави фінансової інституції для збору та управління надходженнями від видобутку вуглеводнів на пострадянському просторі. Утворений як інструмент для адміністрування додаткових доходів від видобутку нафти.

Належне врядування у суверенних ресурсних фондах можливе лише за умов:

1.Встановлення чітких цілей Фонду

2.Визначення фіскальних правил.

3.Визначення інвестиційних правил.

4.Створення належної оргструктури.

5.Широка звітність та регулярний аудит.

6.Сильний незалежний нагляд.

Якщо Україна вирішить колись  створити суверенний ресурсний  фонд, то потрібно дотримуватись наступних правил:

  • Ціль стабілізації більш важлива за ціль заощадження.
  • Потрібні чіткі правила нарахування та зняття коштів
  • Потрібно законодавчо обмежити інвестиційні ризики
  • Фонд потрібно інтегрувати з Державним бюджетом (жодних позабюджетних фондів
  • Вимагати широкого звітування та незалежного аудиту і включити до ІПВГ

Присутні погодились з експертом, що тільки ефективне управління фінансовими ресурсами від реалізації корисних копалин зможе не тільки стабілізувати видобувну галузь, але й дозволить приумножувати активи інвестуючи їх у перспективні проекти.


Матеріал підготовлено ГО «Полтавська філія Суспільної служби України» у рамках реалізації субгранту USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект «ЗМФІ-ІІ» реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *