Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Конференція “EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами”. День другий

Конференція EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами. День другийДругий день конференції був присвячений темі «Прозорість енергетичних даних для ефективного управління у видобувних регіонах».  Під час першої панелі спікери обговорювали закон про розкриття інформації у видобувних галузях, а друга панель була присвячена питанню «Як прозорість може підвищити рівень довіри та співпраці між зацікавленими сторонами». Ми відібрали для вас найцікавіші цитати другого дня конференції.

Голосування за законопроект №4840
Ольга Бєлькова, народний депутат України, член Правління EITI: «Прогресивна ідея прозорості не дістала кількох голосів, але трагедії не сталося. Законопроект знову буде подано на голосування. Боротьба триває. Громадянське суспільство може допомогти в прийнятті реформаторських законопроектів, актуалізуючи проблему. Кажіть, що не так в галузі і активно використовуйте Звіт, тоді я буду посилатись на вас. Повинна бути мода на прозорість, яка не нав’язана депутатам шляхом настанов, а є необхідною для громадськості. Ми розуміємо, що деякі компанії не хочу показувати бенефіціарів, спільні угоди та деякі інші аспекти. Прозорість просто так не дається і вона не потрібна нікому, у випадках, коли необхідно щось приховати. Це показово для суспільства, що цілком притомні ідеї проходять зі скрипом і так буде надалі. Більшість антикорупційних законів проходять саме таку долю, тому я не дивуюсь».

Read More

Конференція “EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами”

Конференція EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами21 лютого розпочалась конференція “EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами”. За перший день події було презентовано три вагомих надбання у сфері енергетики: Національний Звіт EITI за 2014-2015 роки, статистична база відкритих даних Міненерговугілля та онлайн-карта енергетичного сектору від DiXi Group. Окрім презентацій також відбулась низка виступів та дискусій. Ми зібрали для вас основі тези спікерів, які прозвучали в перший день конференції, наводимо їх нижче.

Дмитро Шимків, Заступник Голови Адміністрації Президента України: «Сьогодні ми маємо ефективний механізм, який дозволяє компаніям публікувати інформацію, виносити її в публічний простір. Це дозволяє стимулювати розвиток галузей, оскільки показує механізми її роботи і динаміку розвитку. Наступним кроком мають стати відкриті дані, які можна опрацьовувати в комп’ютерному форматі. Ми повинні бачити нові і нові звіти і ще більше відритих даних”.

Галина Карп, Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України: «У видобувній галузі України працює близько 600 компаній, що забезпечує біля 14% надходжень до бюджету. Сьогодні дуже актуальним є питання прозорості видобувних галузей. Статистика свідчить, що із 90 компаній лише 51 компанія подала інформацію до Звіту. Проте це та інформація, яка дає змогу зрозуміти тенденції у видобувній галузі”.

Read More

ОПУБЛІКОВАНО ДРУГИЙ ЗВІТ ІПВГ УКРАЇНИ

2-й Звіт ІПВГ України (2014-2015)Опубліковано Звіт Ініціативи прозорості видобувних галузей України, що охоплює 2014-2015 роки.

У Звіті ІПВГ представлений огляд видобувних галузей України, інформацію щодо нормативного та фіскального регулювання, а також результати звірки даних щодо грошових потоків за податками та іншими платежами на користь держави від видобувних компаній України за 2014 та 2015 рр. в рамках впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні.

До платежів і надходжень, що розкриті у цьому Звіті, належать як податки і збори (податок на прибуток, рентна плата за користування надрами, екологічний податок тощо), так і низка неподаткових платежів, передбачених законодавством України.

В сферу охоплення Звіту увійшли грошові потоки щодо галузей, які здійснюють видобування шести видів корисних копалин, як-от: природний газ, нафта, кам’яне вугілля, руди заліза, руди титану і руди марганцю.

Read More

Учасники конференції хочуть домогтися прозорості видобувних підприємств

Конференція: Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляЗа Конституцією, надра належать народу. Проте ні для кого не секрет, що видобуток газу, нафти та інших корисних копалин приносить мільярдні прибутки тим, хто за безцінь скупив чи “прихватизував” свердловини, а народу дістається дірка від бублика. Точніше, шалені комунальні тарифи.

На Полтавщині видобувають 12% нафти, майже 40% природного газу та 53% газового конденсату. Дехто навіть називає наш регіон Кувейтом, однак до рівня життя в цій країні полтавці не дотягують. Навпаки, нафтогазодобувні компанії, сплачуючи податки в столиці, поводяться в регіоні, наче вандали, залишаючи після себе розбиті дороги, забруднені грунти й отруєні водні ресурси. Поля й села перетворюються на зони екологічного лиха. Усе частіше доведені до відчаю люди гуртуються та виступають проти добувних компаній. Але не скрізь. Як громадам відстояти своє право на безпечне життя? Як захистити себе й майбутнє своїх дітей? Та й узагалі, чи реально простим людям протистояти потужним компанія та ласим до швидкої наживи олігархам?

Read More

Конференція: Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілля

uaeiti конференція - Полтава

15 лютого 2017 року у м. Полтава відбулася конференція «Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілля».

Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляЗахід проводився з метою ініціювання активного обговорення екологічних проблем регіонів, пов’язаних з діяльністю видобувних компаній та використання механізмів Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) для їх вирішення.

До участі у заході залучені представники органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувних компаній та територіальних громад Полтавської області.

ІПВГ– це реальний інструмент, який дає великий шанс на зниження рівня корупції у сфері видобувних галузей, шляхом розкриття інформації про розподіл доходів, оприлюднення відповідних звітів, даних про договори тощо. ІПВГ сприяє сталому розвитку громад, дозволяє підвищити конкурентоспроможність видобувних компаній та покращити інвестиційний клімат регіонів.

Марта Панькевич, юрисконсульт, МБО “Екологія-Право-Людина”.

“Уряд незаконно засекречує будь-яку інформацію, що стосується видобутку сланцевого газу, в тому числі екологічну інформацію. Громадськість не має доступу до жодної офіційної інформації про те, які хімічні речовини будуть використовуватися під час гідророзриву, який вплив можуть здійснювати такі речовини на здоров’я людей і до яких наслідків це призведе.

Read More

Тендер на надання послуг пасажирських перевезень (послуги таксі) на 2017 рік

Громадська організація
«ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ СУСПІЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ»

Запрошення до участі у тендері на надання послуг пасажирських перевезень
(послуги таксі) на 2017 рік

1.1. Вступ

Громадська організація « Полтавська філія Суспільної служби України»( ГО «ПФССУ»),

Неприбуткова організація ,не платник ПДВ та податку на прибуток, оголошує тендер на надання послуг пасажирських перевезень  (послуги таксі) для організації на 2017 рік.

Закупівля послуг здійснюватиметься за рахунок коштів ГО «ПФССУ»

Предмет закупівлі : послуги з пасажирських перевезень співробітників організації по Полтавській області.

Приблизна кількість замовлень : 10 поїздок на місяць

Термін надання послуг : з березня 2017р  по листопад 2017р

Оплата послуг : щомісячна безготівкова ,без ПДВ.

Факт отримання цього запрошення не може розглядатись як зобов’язання  щодо укладання договору з боку ГО «ПФССУ». Учасник несе всі витрати, пов’язані з підготовкою та поданням його пропозицій, а замовник у будь якому випадку не є відповідальним за ці витрати незалежно від результату проведення тендеру.

Read More

Тендер на придбання товарів для каво-паузи на 2017 рік

Громадська організація
«ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ СУСПІЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ»

Запрошення до участі у тендері на придбання товарів для каво-паузи
на 2017 рік

1.1. Вступ

Громадська організація « Полтавська філія Суспільної служби України»( ГО «ПФССУ»),

Неприбуткова організація ,не платник ПДВ та податку на прибуток, оголошує тендер на придбання товарів для каво-паузи  на 2017 рік.

Закупівля послуг здійснюватиметься за рахунок коштів ГО «ПФССУ»

Предмет закупівлі : товари  а саме :

Кава, печиво, чай, цукерки, десерти «Бонжур» ,мінеральна вода,сік, лимони,банани, апельсини,мандарини, одноразовий посуд,рушники паперові,туалетний папір,серветки.

Read More