Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Конференція: Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілля

uaeiti конференція - Полтава

15 лютого 2017 року у м. Полтава відбулася конференція «Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілля».

Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляЗахід проводився з метою ініціювання активного обговорення екологічних проблем регіонів, пов’язаних з діяльністю видобувних компаній та використання механізмів Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) для їх вирішення.

До участі у заході залучені представники органів державної влади, місцевого самоврядування, видобувних компаній та територіальних громад Полтавської області.

ІПВГ– це реальний інструмент, який дає великий шанс на зниження рівня корупції у сфері видобувних галузей, шляхом розкриття інформації про розподіл доходів, оприлюднення відповідних звітів, даних про договори тощо. ІПВГ сприяє сталому розвитку громад, дозволяє підвищити конкурентоспроможність видобувних компаній та покращити інвестиційний клімат регіонів.

Марта Панькевич, юрисконсульт, МБО “Екологія-Право-Людина”.

“Уряд незаконно засекречує будь-яку інформацію, що стосується видобутку сланцевого газу, в тому числі екологічну інформацію. Громадськість не має доступу до жодної офіційної інформації про те, які хімічні речовини будуть використовуватися під час гідророзриву, який вплив можуть здійснювати такі речовини на здоров’я людей і до яких наслідків це призведе.

Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляЧиї інтереси захищає Уряд залишається незрозумілим. З впевненістю можна сказати, що це не інтереси українського народу, не інтереси територіальних громад, на чиїй території планується видобуток нетрадиційних вуглеводнів.”

Максим Асауляк, начальник відділу комунікацій ДТЕК Нафтогаз

«Потрібно перестати розглядати бізнес і громади які два протилежні табори. Це частини єдиного цілого. Успіх або фіаско одного обов’язково обертається такими самими наслідками для другого – якщо не сьогодні, то завтра. Тому треба знаходити можливості для якомога тіснішої синергії – об’єднання зусиль і взаємодопомоги. ДТЕК Нафтогаз за останні три роки вдалося випрацювати ефективну модель партнерства з районами, де веде свою виробничу діяльність. Вона полягає в постійному діалогу, максимальній відкритості з питань екології, довгостроковій участі компанії в розвитку населених пунктів. Ми вже успішно реалізували Стратегії соціального партнерства з районами на 2014-2016 рр. і наразі працюємо над новими планами взаємодії. Готові ділитися своїм досвідом з іншими компаніями і регіонами, адже це шлях для гармонійного розвитку газовидобувного галузі».

Тарас Ткачук, експерт DiXi Group.

Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляСтандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей підтримують понад 90 великих компаній, що брали участь у нафтовій, газовій, гірничодобувній галузях промисловості і в торгівлі сировинними товарами, а також інституціональні інвестори. У світі під їхнім управлінням перебувають активи загальним обсягом понад 19 трлн. дол. Це перевищує ВВП Євросоюзу або США. Тоді як потреба в іноземному капіталі критично важлива для України в контексті реалізації програми Кабміну зі збільшення видобутку газу та забезпечення внутрішніх потреб за рахунок власного видобутку. Згідно з дослідженням, виконаним на основі даних 81 країни світу, здобуття державою статусу кандидата ІПВГ збільшує обсяги припливу прямих іноземних інвестицій у ВВП на 2%, тоді як країна-виконавець ІПВГ збільшує цей показник на 5,3%. Ініціатива прозорості видобувних галузей це життєво необхідний інструмент, що запускає ланцюгову реакцію в економіці. Яка, у свою чергу, вплине як на капіталізацію, так і на подальший розвиток і модернізацію енергетичного сектору.


Ініціатива прозорості видобувної галузі підтримується Урядами Німеччини та Великої Британії через проект«Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH