Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Учасники конференції хочуть домогтися прозорості видобувних підприємств

Конференція: Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілляЗа Конституцією, надра належать народу. Проте ні для кого не секрет, що видобуток газу, нафти та інших корисних копалин приносить мільярдні прибутки тим, хто за безцінь скупив чи “прихватизував” свердловини, а народу дістається дірка від бублика. Точніше, шалені комунальні тарифи.

На Полтавщині видобувають 12% нафти, майже 40% природного газу та 53% газового конденсату. Дехто навіть називає наш регіон Кувейтом, однак до рівня життя в цій країні полтавці не дотягують. Навпаки, нафтогазодобувні компанії, сплачуючи податки в столиці, поводяться в регіоні, наче вандали, залишаючи після себе розбиті дороги, забруднені грунти й отруєні водні ресурси. Поля й села перетворюються на зони екологічного лиха. Усе частіше доведені до відчаю люди гуртуються та виступають проти добувних компаній. Але не скрізь. Як громадам відстояти своє право на безпечне життя? Як захистити себе й майбутнє своїх дітей? Та й узагалі, чи реально простим людям протистояти потужним компанія та ласим до швидкої наживи олігархам?

Учасники конференції хочуть домогтися прозорості видобувних підприємствЦі питання обговорювали громадські активісти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування з усієї області, які 15 лютого зібрались у Полтаві на конференцію під назвою:«Відкритий діалог. Видобування корисних копалин, розвиток громад та збереження довкілля». Захід відбувся в рамках проекту «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

“На жаль, влада (як центральна, так і на місцях) не відстоює інтереси народу, бо прикуплена тими, хто присмоктався до надр”, – вважає заступник голови Громадської ради при Полтавській ОДА Олексій Шаманенко. З ним не погоджується депутат Полтавської облради, голова постійної депутатської комісії з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій. Бо саме послідовна позиція депутатів Полтавської облради, які тривалий час не надавали видобувним компаніям дозволи, змусила Верховну Раду внести зміни до Бюджетного кодексу.

З наступного року видобувні компанії 5% рентної плати перераховуватимуть місцевим бюджетам. Правда, І.Горжій припускає, що ті навряд чи виграють від цього: вочевидь, зменшиться субвенція з Держбюджету, причому якраз на суму ренти. А ще І.Горжій закликав присутніх не зосереджуватися на проблемах, пов’язаних із видобутком вуглеводнів, а обговорити ще й видобуток піску, торфу, граніту, вирубку лісів. Усе це теж корисні копалини, запаси яких не безмежні, тож треба по-господарськи їх використовувати, щоб наші діти й онуки не отримали у спадок пустелю.

“Територіальні громади, люди, повинні мати реальну владу й контролювати видобувні підприємства, а для цього отримати доступ до інформації, зокрема екологічної,– вважає голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко. – Ініціатива прозорості видобувних галузей – це реальний інструмент, який дає великий шанс на зниження рівня корупції у сфері видобувних галузей, шляхом розкриття інформації про розподіл доходів, оприлюднення відповідних звітів, даних про договори тощо. ІПВГ сприяє сталому розвитку громад, дозволяє підвищити конкурентоспроможність видобувних компаній та покращити інвестиційний клімат регіонів”. До речі, ініціатива прозорості видобувної галузі підтримується урядами Німеччини і Великобританії.

Джерело: Панорама Полтавщини