Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Достовірна та повна інформація – основа для вирішення проблем у громадах

USAID

Достовірна та повна інформація - основа для вирішення проблем у громадах с. Мачухи Полтавського району29 серпня 2017 року в селі Мачухи Полтавського району за участі експертів з ІПВГ та представників місцевої громади  відбувся круглий стіл  щодо впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ).

Валерій Білокінь, сільський голова c. Мачухи та Тетяна Богдан, головний економіст Департаменту фінансової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень, привітали учасників заходу та  задали тон розмови.

Тетяна Богдан розповіла про проект Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», який спрямований на:

  • підвищення результативності та прозорості використання бюджетних коштів шляхом запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів, участі у впровадженні громадського бюджету;
  • впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ);
  • реалізацію проекту бюджету участі у 48 містах, обраних на конкурсній основі;
  • покращення обізнаності громадськості щодо процесу державного бюджетування, доходів і видатків шляхом підготовки та оприлюднення періодичних видань на щомісячній, квартальній та річній основі.

Read More

У Котельві розмовляли про впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей.

Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки - Котельва21 серпня 2017 року в смт. Котельва відбулась зустріч “Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки. Врахування інтересів місцевих громад при використанні рентних платежів за видобування вуглеводнів” з депутатами селищної ради, працівниками виконкому та представниками громади. На території Котелевського району знаходиться 7 родовищ. П’ять дозволів (№1803, №1805, №2353, №2387, №5713) на видобуток вуглеводнів належать ПАТ “Укргазвидобування”, більшість з яких закінчують термін дії у 2018 році, а дозвіл на видобуток на Котелевському родовищі (до серпухівських відкладів включно) закінчує термін дії вже в кінці цього року. Дозвіл (№947) на видобуток на Рибальському родовищі, який був наданий ПАТ “Укрнафта”, закінчив термін дії 27 червня 2017 року. Державна служба геології та надр України відмовила у продовженні строку дії спеціального дозволу №947 на підставі наявності у надрокористувача податкової заборгованості.
Ось інформація з відкритих ресурсів про те, як ПАТ “Укрнафта” сплачує податки.
“Скориставшись даними data.gov.ua, Економічна правда виокремила сто найбільших боржників держави. Найбільшим боржником залишається ПАТ “Укрнафта”, якою держава володіє разом з групою “Приват” Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Останнім належать 42% акцій компанії.
Борг ПАТ “Укрнафти” перед державою перевищив 13,2 млрд грн. Перспективи його погашення туманні. За останній рік він зріс на 2,5 млрд грн. Компанія роками судиться з державою. За інформацією джерел ЕП, зараз ПАТ “Укрнафта” відмовляється сплачувати поточні зобов’язання з податку на прибуток.
На другому місці розмістилася одна із структурних одиниць “Укрнафти” — нафтогазовидобувне управління “Полтаванафтогаз”. Її борг сягає 2,392 млрд грн. За рік він виріс на 160 млн грн.”

Read More

Реєстрація на етнофестиваль «Свічинне весілля»

Подорож відбудеться у рамках проекту Літературно-краєзнавчі маршрути Земляки”.  Проект реалізується за фінансової та інформаційної підтримки Полтавської обласної ради, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА

WOMEN WORK WELL – від креативної ідеї до активної дії та змін в суспільстві

WOMEN WORK WELL   від креативної ідеї до активної дії та змін в суспільствіУ Полтавській області стартує проект “WOMEN WORK WELL”. Це інноваційна програма захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених жінок на місцевих ринках праці, яка впроваджується ГО “Фонд прав людини”у співпраці з колегами з Естонського Жіночого Ресурсного Центру ENUT. Програма надасть ВПО нові унікальні можливості пройти бізнес навчання та започаткувати власну справу в місті свого проживання.

«Сьогодні ми не маємо часу на безкінечне очікування підсумків довготривалих проектів. Актуальним стає втілення в життя проектів вузько практичних,  дія за алгоритмом: конкретний досвід – ефективний ментор – гарна ідея, яку можна продуктивно реалізувати та отримати відчутний результат…», –  саме із таких міркувань розпочав роботу Установчої Школи Тренінгу, яка  після чотирьох днів плідної та цікавої роботи щойно завершила свою роботу  в Полтаві, Євген Фомін, Голова Громадської організації «Фундація прав людини». Останньою, спільно з Естонським жіночим дослідницьким та ресурсним центром ЕНУТ (ENUT, місто Таллінн) ініційовано проект «Жінки працюють добре: захист інтересів внутрішньо переміщених жінок в Україні та розширення їх перспектив на ринку праці та в підприємництві» або «WOMEN WORK WELL». Головне завдання проекту, який надасть переселенцям (переважно жінкам) нові унікальні можливості пройти бізнес навчання та започаткувати власну справу в місті свого проживання, це розвиток малого бізнесу із залученням менторської підтримки. Впровадження інноваційних програм менторства є дуже важливим для посилення активності та професіоналізму нових лідерів громадських організацій шляхом ефективної діяльності з інтеграції на місцевий ринок праці ВПО; для поповнення їх знань, що будуть сприяти раціональній  взаємодії та пошуку шляхів вирішення питань правового захисту та соціальної адаптації, більш того, взагалі активізації демократичних процесів розбудови громадянського суспільства в країні.

Read More

Створення прозорої транспортної системи у містах України

АНОНС ПРЕС – КОНФЕРЕНЦІЇ
«Створення прозорої транспортної системи у містах України»

Створення прозорої транспортної системи у містах УкраїниКОЛИ: 18 серпня 2017 року о 10:00

ДЕ: Полтавська філія Суспільної Служби України,  вул. Соборний майдан 15, м. Полтава.

Транспортна сфера в Україні є одною з найбільш корумпованих, бо у цій сфері достатньо велика частка «готівки». Лише за приблизними підрахунками експертів обсяги витрат з місцевих бюджетів на транспортну сферу 22 обласних центрів перевищують – 33 млн. евро.

Перевізники, за мовчазної згоди місцевої влади, ігнорують усі можливі правила та закони, не виконують взятих обов’язків, не забезпечують безпеку перевезень, виступають джерелом корупції та «чорної готівки» у великих обсягах. Отримані кошти досить часто використовуються для того, щоб знищити систему міського електротранспорту, як єдиного конкурента. Найбільш застосовуваний метод – утримання низької ціни на проїзд в електротранспорті, що  призводить до банкротства підприємств електротранспорту.  Значною проблемою також є відсутність дієвої системи громадського контролю у сфері громадського транспорту, значним рівнем її корумпованості, знищенні корумпованими чиновниками мереж міського електротранспорту, порушенні перевізниками вимог законодавства України.

Read More