Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

У Котельві розмовляли про впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей.

Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки - Котельва21 серпня 2017 року в смт. Котельва відбулась зустріч “Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки. Врахування інтересів місцевих громад при використанні рентних платежів за видобування вуглеводнів” з депутатами селищної ради, працівниками виконкому та представниками громади. На території Котелевського району знаходиться 7 родовищ. П’ять дозволів (№1803, №1805, №2353, №2387, №5713) на видобуток вуглеводнів належать ПАТ “Укргазвидобування”, більшість з яких закінчують термін дії у 2018 році, а дозвіл на видобуток на Котелевському родовищі (до серпухівських відкладів включно) закінчує термін дії вже в кінці цього року. Дозвіл (№947) на видобуток на Рибальському родовищі, який був наданий ПАТ “Укрнафта”, закінчив термін дії 27 червня 2017 року. Державна служба геології та надр України відмовила у продовженні строку дії спеціального дозволу №947 на підставі наявності у надрокористувача податкової заборгованості.
Ось інформація з відкритих ресурсів про те, як ПАТ “Укрнафта” сплачує податки.
“Скориставшись даними data.gov.ua, Економічна правда виокремила сто найбільших боржників держави. Найбільшим боржником залишається ПАТ “Укрнафта”, якою держава володіє разом з групою “Приват” Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. Останнім належать 42% акцій компанії.
Борг ПАТ “Укрнафти” перед державою перевищив 13,2 млрд грн. Перспективи його погашення туманні. За останній рік він зріс на 2,5 млрд грн. Компанія роками судиться з державою. За інформацією джерел ЕП, зараз ПАТ “Укрнафта” відмовляється сплачувати поточні зобов’язання з податку на прибуток.
На другому місці розмістилася одна із структурних одиниць “Укрнафти” — нафтогазовидобувне управління “Полтаванафтогаз”. Її борг сягає 2,392 млрд грн. За рік він виріс на 160 млн грн.”http://www.epravda.com.ua/publications/2017/08/22/627873/

Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки - КотельваПАТ “Укрнафта” звернулась до суду, так як вважає дії Держгеонадр України незаконними. Суд першої інстанції задовольнив позов ПАТ “Укрнафта” про продовження шести спецдозволів, в які входить і спецдозвіл №947. Також Кабінет міністрів України дозволив продовжувати терміном до одного року дію спеціальних дозволів на користування надрами компаніям, які мають заборгованість з оплати рентних платежів, у разі відсутності можливості отримання природного газу побутовими споживачами населених пунктів з інших родовищ. В той же час через зупинку видобутку на родовищах жителі деяких населених пунктів залишилися без газопостачання, частина Рибальського родовища знаходиться в межах Охтирського району Сумської області. В ПАТ “Укрнафта” стверджують, що технічна можливість для їх газопостачання з інших джерел відсутня.
Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, член БГЗО при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості розповіла про причини впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, які переваги можуть мати місцеві громади на території яких видобувають вуглеводні.
Впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), другий звіт ІПВГ за 2014-2015 роки - КотельваЯрослав Карпенко, експерт Пф Суспільної служби України в онлайн режимі презентував інтерактивну карту з проблемними ділянками у Полтавській області. В 2016 році ПАТ “Укргазвидобування в межах соціальної програми виділило Котелевському району 230 тис. грн на ремонт доріг та 600 тис. грн. для реконструкції системи теплопостачання Більської ЗОШ. Депутати селищної ради зауважили, що нарешті в цьому році ПАТ “Укргазвидобування” почало співпрацювати безпосередньо з Котелевською селищною радою. Наразі на стадії підписання соціальна угода на 1500 тис. грн. Загалом для Котелевського району в 2017 році ПАТ “Укргазвидобування” планує виділити 3600 тис. грн.
Представників громади передовсім цікавив механізм перерахування до селищного бюджету одного відсотку від рентної плати за видобування вуглеводнів, які підзаконні акти це регулюють. Учасники заходу підтримали необхідність прийняття законопроекту №6229, який сприятиме більшій прозорості видобувної галузі. Також для них було дуже важливим, що на зустрічі вони отримали інформацію про стратегію досягнення енергетичної незалежності України, вони зрозуміли в якому полі діють видобувні компанії, які в них проблеми, де можна знайти точки дотику для врахування інтересів громади та видобувних підприємств. Особливо це важливо для депутатів, оскільки саме до них звертаються видобувні компанії, щоб прискорити питання з наданням спецдозволів і вони повинні приймати обґрунтовані рішення .


Захід організовано в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *