Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Достовірна та повна інформація – основа для вирішення проблем у громадах

USAID

Достовірна та повна інформація - основа для вирішення проблем у громадах с. Мачухи Полтавського району29 серпня 2017 року в селі Мачухи Полтавського району за участі експертів з ІПВГ та представників місцевої громади  відбувся круглий стіл  щодо впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ).

Валерій Білокінь, сільський голова c. Мачухи та Тетяна Богдан, головний економіст Департаменту фінансової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень, привітали учасників заходу та  задали тон розмови.

Тетяна Богдан розповіла про проект Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», який спрямований на:

  • підвищення результативності та прозорості використання бюджетних коштів шляхом запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів, участі у впровадженні громадського бюджету;
  • впровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ);
  • реалізацію проекту бюджету участі у 48 містах, обраних на конкурсній основі;
  • покращення обізнаності громадськості щодо процесу державного бюджетування, доходів і видатків шляхом підготовки та оприлюднення періодичних видань на щомісячній, квартальній та річній основі.

Достовірна та повна інформація - основа для вирішення проблем у громадах с. Мачухи Полтавського районуВалерій Білокінь повідомив, що вже створена ОТГ, куди увійшли, окрім сіл Мачухівської сільради, також  с. Калашники, с. Судіївка і 2 сільскі ради з інших районів. Тепер потрібно провести вибори.  ПРАТ «Нафтогазвидобування», яке добуває вуглеводні на Мачухівському родовищі  та експлуатує установку з підготовки газу «Мачухи», співпрацює з сільською радою і вже допомогло придбати трактор з причепним обладнанням(1 млн. 800 тис. грн.). В цьому році 900 тис. грн. буде виділено на будівництво водогону для потреб жителів с. Мачухи, 1 млн. 500 тис. грн. на поточний ремонт дорожнього покриття Мачухівської та Калашниківської сільських рад, 1млн. 250 тис. грн. на капітальний ремонт будинку культури в с. Калашники, 350 тис. грн. на капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту с. Кованчик Мачухівської сільської ради.

Ганна Кіященко: «Наша організація  поширює інформацію про Ініціативу прозорості видобувних галузей серед місцевих громад, місцевої влади та видобувних компаній. Навіть найкращий закон не буде працювати, якщо про нього не знають, не розуміють механізм його виконання і не впевнені в його перевагах. Чим більше інформації ми маємо, тим обгрунтованіші рішення можемо приймати, це стосується і сільських рад, і обласної ради. Лише рішення, які базуються на достовірній та повній інформації, можуть вирішити існуючі проблеми та долати причини проблем, а не їх наслідки. Асоціація газовидобувних компаній України на своїй сторінці у Фейсбуці висловила занепокоєння, що,не зважаючи на ряд позитивних змін у сфері нафто газовидобутку, ще не  досягнуто бажаного результату – приходу на ринок нових компетентних інвесторів з досвідом використання сучасних технологій, достатнім капіталом та прозорими стандартами роботи.  Крім того, значно збільшився тиск правоохоронних органів на підприємства галузі – так, лише за перше півріччя цього року найбільші вітчизняні компанії зазнали сім обшуків, що дорівнює кількості за увесь минулий рік та в 3,5 разів більше, ніж за 2015 рік.

Отже, однозначно, необхідно продовжити системну роботу над удосконаленням правил доступу до надр шляхом нівелювання решти потенційно корупційних норм, мінімізування ризику зловживань (у т.ч. облрадами) і недобросовісної конкуренції з аукціонами, а також оновлення та кодифікації законодавства.»

Ярослав Карпенко розповів про  Звіт ІПВГ(2014 – 2015 роки), де його можна знайти, як використовувати зібрану там інформацію, як користуватися створеною ПФ ССУ інтерактивною картою проблем в місцях видобування корисних копалин та прикладами виконання соціальних проектів за фінансування видобувних компаній.

Представники громади розповіли про проблеми, які існують в селах Мачухівської сільради, такі як відсутність чистої питної води, поганий Інтернет зв’язок, зруйновані дороги. В селі Миколаївка Мачухівської сільської ради за ініціативою депутатки були зроблені аналізи  води в колодязях. Виявилось, що вона абсолютно  непридатна до пиття, бо вміст нітратів в декілька десятків разів перевищує норму. Проте це не вплив видобувних компаній, а наслідки діяльності сільськогосподарських підприємств. І саме обов’язок місцевих депутатів вивчати проблеми громад, аналізувати їх причини та пропонувати шляхи для вирішення.


Матеріал підготовлено в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ІБСЕД ПФССУ
Полтавськ а філія Суспільної служби України,вул.Соборний майдан 15, м.Полтава,
36020, тел/факс:  +38 0532 500-647,  e-mail: pfssu@i.ua, https://ssu-poltava.org

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *