Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Освіта як суспільна відповідальність.

Німецьке об’єднання народних університетів (DVV International)Уряди Німеччини, Польщі, Литві, Швеції та інших країн Європейського союзу надають державну підтримку Центрам освіти дорослих, де європейці навчаються від 8 до 80 років. Ми живемо в час, коли дуже швидко вичерпуються природні багатства. Витримають конкуренцію лише ті країни, які інвестують в людський потенціал. Інвестиції в освіту протягом життя, це інвестиції в стабільність розвитку країни та її громадян.

Члени Полтавської філії Суспільної служби України завдяки Представництву німецької (неурядової) організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) в Україні мали змогу детально ознайомитися з роботою Народних університетів Німеччини під час ознайомчих візитів 2010 – 2012 роках.

В Німеччині Центри освіти дорослих (Народні університети), від самого моменту їх створення, реагували на зміни у розумінні освіти та виникнення нових потреб окремих індивідів та суспільства загалом. Центри тісно пов’язані з демократичним розвитком. Знадобилося багато часу, поки освіта була визнана громадянським правом для всіх і кожного. Вже більш ніж півстоліття, як Центри освіти дорослих міцно закріпилися у повсякденному житті країни. Їх успіх у Німеччині, перш за все, нерозривно пов’язаний з метою активізації демократії. Освітні місії Центрів мають свої корені ще в ідеях Просвітництва та можуть бути віднайдені в універсальних засадах прав людини. В них безпосередньо задіяні право на освіту, можливості безперервного навчання, засади рівних можливостей; інакше кажучи, Центри виступають за реалізацію гуманістичних ідей як в сьогоденні, так і в завтрашньому дні.

Полтавська філія ССУ з 1993 року працює задля сприяння гуманізації нашого суспільства та з 2001 року займається просвітою, проведенням тренінгів та семінарів. Для нас був дуже корисний досвід Німеччини для удосконалення своєї роботи та формування освітніх пропозицій для дорослих, які зрозуміли, що навчатися потрібно протягом всього життя.

Навчаючи дорослих ми і самі навчаємося. Наші спеціалісти та тренери мали змогу навчатися в Літніх академіях освіти дорослих в Криму та Киргизії та семінарах, які були організовані Представництвом німецької (неурядової) організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) в Україні.

Літня Академія освіти дорослих в Криму “Освіта Дорослих для розвитку: Створення і розвиток ЦОВ в регіоні Східного партнерства”, в якій викладали тренери з Німеччини, Латвії та Грузії була дуже насичена. Ось неповний перелік тем, які викладались: Основи андрагогіки або освіта упродовж усього життя; Різні моделі Центрів освіти дорослих(ЦОВ) в Латвії : сільські і міські, муніципальні і громадські; Забезпечення стійкості ЦОВ : цільові групи, партнери, організація, доступність, пропозиція, управління; Як створити ЦОВ: аналіз ситуації, мета, обґрунтування, структура, тематика, результати; ЦОВ як інститути розвитку громадянського суспільства.

VI Центральноазіатська Літня Академія Освіти Дорослих 2012 року була присвячена темі «Психологічні аспекти освіти дорослих». Мета цієї Академії підвищити кваліфікацію тренерів у сфері Освіти Дорослих і налагодити між ними обмін досвідом для поліпшення якості неформальної освіти.

За підтримки dvv international Україна протягом 2011- 2013 ми підготували тренерів, які вміють навчати дорослих та запровадили безкоштовні курси для окремих категорій населення. На наших курсах : навчалися 271 особа , які в подальшому змогли застосувати отримані знання для влаштування на роботу, розвитку власного бізнесу, організації власного життя. Також ми видали Методичний посібник для тих, хто працює у сфері навчання дорослих «До громадянського суспільства через освіту дорослих».

За рахунок фінансів, які надало dvv international Україна ми змогли обладнати тренінговий центр, де зараз регулярно навчаються інформаційним технологіям різні категорії дорослого населення. Для стабільної роботи центру ми шукаємо донорські організації, які можуть оплати навчання пільгових категорій населення, інші громадяни, які хочуть навчатися, повинні зробити свій внесок на навчання. Подібна система роботи освітніх курсів запроваджена в Німеччині, де громадяни оплачують третину вартості навчання, а решту Народні університети отримують з державного та місцевого бюджетів.

Завдяки отриманому фінансуванню від Представництва німецької (неурядової) організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) в Україні в березні – серпні 2013 року представники цільових груп (безробітні жінки, пенсіонери, молоді люди, які шукають роботу, всього 100 осіб)) мали змогу безкоштовно навчатися на курсах: «Основи ПК та основи Інтернет», «Пошук в Інтернеті, електронна пошта, соціальні мережі», «Розвиваємо особисті компетенції, робота в команді, управління емоціями, комунікація в колективі» в нашому Центрі освіти дорослих.

Ми створюємо дружню атмосферу під час навчання, яка спонукає не лише до навчання, але й до спілкування. Ми працюємо для того, щоб навчатися було цікаво, комфортно. Наші тренери доступно подають матеріал, відразу закріпляють його практичними вправами. Ми не ставимо завдання вичитати задану кількість матеріалу, ми хочемо, щоб кожен учень навчився тому, заради чого він прийшов на курси.

Значна частина людей, які навчалися на наших курсах, знову повертаються в Центр, щоб навчитися новим навичкам та компетенціям.

Ганна Кіященко, голова ПФ ССУ.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *