Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Чорнухи стали ближчими до Ініціативи прозорості

14 квітня 2016 року в Чорнухинській районній адміністрації Полтавської області пройшов круглий стіл «Видобувна галузь вуглеводнів Полтавщини: економічний розвиток чи занепад для громад».

Ганна Кіященко (голова Полтавської філії Суспільної служби України», організатор заходу): Наша організація за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ проводить в Полтавській області широку інформаційну кампанію про Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та організує навчання для представників місцевих громад, громадських активістів, студентів, викладачів, журналістів щодо застосування Стандарту ІПВГ, вдосконалення бюджетного планування, використання отриманих доходів та реалізації соціально важливих проектів.

Наш проект також спрямований на аналіз проблем, пов’язаних з видобуванням нафти та газу на території нашої області та донесення цієї інформації до тих, хто приймає рішення на рівні держави, просування соціальної відповідальності видобувних компаній.

Юрій Филенко (експерт ІПВГ у Полтавському регіоні) розповів ,що на початок 2014 року на Полтавщині було видано 96 спеціальних дозволів на користування надрами(вуглеводні), з них 22 на геологічне вивчення. Натомість область отримує екологічні проблеми та зруйновану інфраструктуру. Експерт розповів про міжнародний стандарт «Ініціатива прозорості видобувної галузі», навів переваги, які отримають видобувні компанії, уряд та регіони від його впровадження. Презентував 1- ий національний звіт ІПВГ, озвучив інформацію про об’єми видобування нафти і газу в Україні за 2013 рік, а також про податкові платежі видобувних компаній.

Учасники круглого столу, а більшість з них це були сільські голови Чорнухинського району, вкотре підняли питання зруйнованих доріг та погіршення екологічної ситуації в районі. Козленко Ю.В. (Гільцівський сільський голова) розповів, що раніше по автошляхах району можна було їздити зі швидкістю 60-90 км/год, а зараз комісії з області до деяких сіл навіть не хочуть їхати через суцільні ями. Вода в колодязях не придатна для пиття, а на звернення в обласну раду та обласну адміністрацію, яке вони подали з іншими сільськими головами вже більше трьох місяців відсутня будь-яка відповідь.

Білоусівський сільський голова Швець А.І. говорив, що в будь які позитивні зміни вже дуже важко віриться. Наголосив, що сильно руйнують автошляхи транзитні вантажівки, які їдуть до Чернігівщини. Також ним було запропоновано залишати частину рентної плати за користування надрами на місцях у процентному відношенні до кількості проживаючих в селі людей.

Загалом, учасники круглого столу погодились , що впровадження ІПВГ на Полтавщині є дуже важливим, хоча ще є багато питань, які треба вирішити законодавчо на державному рівні.


Захід організовано за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ завдяки підтримці американського народу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *