Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Тиждень освіти дорослих

Освіта дорослих для особистого успіху та розвитку держави!

Тиждень освіти дорослих - Перезентація курс товари-послуги через ІнтернетЗ 11 по 17 вересня в Україні проходив 14-й Міжнародний «Тиждень освіти дорослих». В Україні ще досить мало поширене навчання для дорослих людей, тоді, як в Європі освіта впродовж всього життя є основою успіху цих країн в економіці та добробуті своїх громадян.
Світ змінюється дуже швидко, буквально щороку з’являються нові технології. Десять самих престижних професій 2010 року ще в 2004 році взагалі не існували. Саме тому потрібно постійно поновлювати свої знання та вміння, отримувати нові навички, які просто необхідні не лише для роботи, але і для особистого життя.
Від 8 до 80 років, ось період для навчання кожного громадянина Німеччини. Для цього працюють Народні університети, які доступні для жителів великих міст, маленьких містечок та сіл.
Полтавська філія Суспільної служби України з 2010 року працює над просуванням ідей освіти дорослих в Україні. Ми переконанні, що наша держава повинна інвестувати гроші в освіту своїх громадян. Це величезний ресурс, який ми не використовуємо в повній мірі. Але , на жаль, далеко не всі українці розуміють, що навчання протягом життя це шлях до особистого успіху!
12 вересня в рамках «Тижня освіти дорослих» ми провели безкоштовний семінар-презентацію наших нових навчальних курсів з інформаційних технологій. На цей семінар ми запросили активних слухачів, які вже навчалися на курсах в нашому центрі. Викладачі Центру навчили учасників купувати квитки на потяг не виходячи з дому, користуватися пенсійним калькулятором для розрахунку власної пенсії, купувати товари в інтернет-магазинах, знаходити офіційну інформацію на сайтах державних органів влади, записатися в чергу до державного реєстратора прав власності на землю, будинок чи квартиру. Запланованих двох годин не вистачило, щоб хоча б побіжно ознайомитися зі всіма можливостями, які зараз доступні для тих, хто вміє користуватися комп’ютером та інтернетом. Присутні на семінарі висловили бажання навчатися на тренінгах з оволодіння навичками , які були презентовані.

14 вересня у Полтаві на Ярмарку освітніх послуг Центром освіти дорослих Суспільної служби України було презентовано навчальні курси, а сааме: «Основи ПК та основи Інтернет», «Персональний комп’ютер та Інтернет можливості для приватних підприємців», «Купівля Товарів та отримання послуг через Інтернет», Створення та підтримка блогу (сайту), «Розвиваємо особисті компетенції, работа в команді, Таймменеджмент» та інші.

Тиждень освіти дорослих - Ярмарок освітніх послуг Тиждень освіти дорослих - Ярмарок освітніх послуг Тиждень освіти дорослих - Ярмарок освітніх послуг

19 вересня в Центрі освіти дорослих ПФССУ тренери ПфССУ разом з Асоціацією власників житла «Захисти свій дім» провели семінар ««Організація роботи Об’єднання співласників багатоквартирного будинку із співвласниками та управління житловою нерухомістю». В семінарі взяли участь представники вже працюючих ОСББ та учасники ініціативних груп зі створення ОСББ. ОСББ нова форма управління житловими
В жовтні запланований наступний семінар для ОСББ, де ми покажемо і навчимо користуватися інтернет-ресурсами, які допомагають створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, отримати онлайн консультації щодо організації роботи ОСББ, обмінятися досвідом, оперативно дізнатися про зміни в законодавстві та веденні звітності.

Суспільна служба України - семінар  для ОСББ Суспільна служба України - семінар  для ОСББ

Довідка про систему освіти дорослих в Німеччині.

Освіта як суспільна відповідальність.

Центри освіти дорослих відкриті для всіх громадян, вони стали найбільш відомою в Німеччині інституційною ланкою у продовженні освіти. Вони не тільки пропонують різноманітні підходи до безперервної освіти, а й створюють нові потреби в сфері освіти і створюють можливості навчатися з радістю та задоволенням.

Центри освіти для дорослих є частиною системи громадських послуг. і спрямовані на три аспекти освіти дорослих :

· Відновлювальне навчання – задля поновлення втрачених минулих знань; наприклад шкільної програми, загальної та професійної освіти, іноземних мов;

· Розвиток та закріплення існуючих навичок та компетенцій, таких як медіа та мовні навички, комунікабельність та здатність до навчання, соціальні навички;

· Подолання особистих викликів, професійних та соціально-життєвих ситуацій

Окрім того, пропонуються особливі навчальні курси для осіб похилого віку, які бажають продовжувати навчання; програми для тих, хто прагне повернутися до роботи. Також враховуються потреби та особливості людей з обмеженими можливостями та інших груп, що стикаються з певними перепонами у навчанні.

Центри освіти дорослих спонукають учасників брати активну участь у житті суспільства, культурі та професійних колах та й загалом підходити до свого життя з найбільшою відповідальністю.

Центри будують свою діяльність на фундаментальній вірі у здатність дорослих розвиватися і вчитися, та розумінні, що дорослим людям необхідне середовище для продовження своєї індивідуальної освітньої кар’єри.

Робота Центрів фінансується за рахунок державних і приватних коштів. Громада бере на себе особливу відповідальність за Центри як частину суспільного інтересу – безперервна освіта має бути забезпечена фінансуванням.

Навіть «повсякденне навчання» змінюється. Той, хто хоче вести здоровий спосіб життя, має справу з народженням і вихованням дітей, навколишнього середовища, новими технологіями, правовою та економічною відповідальністю, мають бути дієздатним, потребують нових життєвих навичок.

Центри освіти дорослих є найбільшою мовною школою у Німеччині, яка охоплює пропозиції більш ніж з 50 мов і приймає близько 1,8 млн. учасників щорічно.

Для більшості людей все важливішим стає здобуття знань та навичок для підтримки власного здоров’я. У зв’язку з наявністю більш ніж двох мільйонів курсів в рік, Центри освіти дорослих можуть претендувати на вирішальну участь в медико-санітарній освіті.

Культура – це спосіб, у який люди формують своє життя і світ, у якому вони живуть. Центри пропонують широкий вибір курсів живопису і малюнку, художньо-ремісничі курси, фото/кіно / відео-курси, а також театральні студії, музичні класи і танцювальні школи. Окрім того, більш інтенсивні інформативні курси і дискусійні клуби з історії культури і мистецтва, відвідування виставок і театру, також користуються попитом.

Зростає важливість особливої форми участі громадян: участь в громадянському суспільстві.

Свідома поведінка в сучасному громадянському суспільстві передбачає отримання новітньої освіти. Остання, в свою чергу, зайняла своє місце в програмному напрямку “Публічна політика – суспільство – довкілля”. Пропозиція включає щоденні практичні знання з юридичних, економічних, наукових, психологічних або освітніх аспектів і передачі навичок – наприклад, у відносинах із засобами масової інформації.

Форми організації навчання

По суті, Центри освіти дорослих з усім різноманіттям їх культури навчання, беруть до уваги три основні форми організації навчання. Вони можуть брати до уваги неофіційно набуті навички і документують (сертифікують) їх за необхідності. Вони пропонують у своєму широкому спектрі пропозицій, як альтернативне навчання, так і формально спрямоване навчання. В кінцевому рахунку, Центри всіляко агітують за постійну зміну навчального середовища, переходи між цими формами навчання, між інтенсивними та більш розміреними методами навчання.

Унікальні переваги Центрів освіти дорослих – у різноманітності пропозицій, їх змісту і форми.

Освіта для всіх, незалежно від соціального класу, статі, освіти, віку, релігії, ідеології чи національної приналежності: ці засади є частиною базового розуміння концепції Центрів освіти дорослих. Ніхто не має бути залишеним поза увагою. Центри освіти дорослих, несучи суспільну відповідальність, є місцями соціальної інтеграції.