Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Пирятин долучився до проекту Наше місто – наш бюджет – наше майбутнє

16 липня в  Пирятині  Полтавської області відбулася презентація проекту та семінар для громадських активістів “Як наповнюється місцевий бюджет, на які цілі витрачається”.

В суспільстві дуже зріс попит громадян на відкритість діяльності місцевої влади. Громадяни хочуть знати, як витрачаються кошти з міського бюджету, хочуть впливати на прийняття рішень.  Але право громадян на ознайомлення з бюджетом не працює, бо формат в якому оприлюднюється бюджет, незрозумілий для більшості громадян,  також  відсутній механізм  безпосередньої участі громадян в плануванні витрат бюджету.

Мета проекту.  Збільшення прозорості місцевих бюджетів та участі громадян в їх плануванні для ефективного менеджменту в  громадах шляхом запровадження інструменту “Громадський бюджет”.

“Громадський бюджет” означає демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому мешканці міста вносять пропозиції, на які потреби місцевої громади краще витратити частину місцевого бюджету. Пропозиції громадян, які набрали найбільше голосів жителів міста,  виносяться на обговорення депутатських комісій та сесію міської ради.  Найкращі пропозиції фінансуються з міського бюджету. Розмір фінансування та порядок подання пропозицій та голосування за них визначається положенням, яке затверджує міський голова чи  міська рада .

Представники міської влади Пирятина та громадські активісти  під час обговорення висловили свої наміри запровадити Громадський бюджет у рідному місті. Заступник міського голови Ігор Шикеринець розповів про польський досвід міста Щєцин, який уже запровадив цю практику в своїй роботі. Адже розширення діалогу з місцевою громадою, максимальне врахування думки жителів міста у частині формування місцевого бюджету сприяє розвитку міста, зміцненню місцевої громади та більшій  довірі до місцевих політиків та інститутів місцевої влади.

Свої думки щодо співпраці з міською владою та більше залучення активних громадян до прийняття рішень висловилися Довженко Ірина,  Кузовкова Юлія, Довгенко Світлана, Чопур Олександр, Пономаренко Євгеній. Пирятинські активісті переконанні, що постійна та наполеглива робота  та взаємодія з владою допоможе міській громаді  знайти нові ресурси для свого розвитку.

Проект виконується за підтримки  Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.