Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

У Гадячі покажуть документальну стрічку Процес. Російська держава проти Олега Сенцова

У Гадячі покажуть документальну стрічку Процес. Російська держава проти Олега Сенцова

Показ відбудеться у рамках цьогорічного XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

ДЕ:        Кіноконцертний зал «Дружба» м.Гадяч, вул. Гетьманська, 14
Коли:  22 листопада
Час:      17.00

Фільм про засудженого у Росії українського режисера Олега Сенцова був особливою подією на цьогорічному Берлінале. Його зняв російський режисер Аскольд Куров у копродукції трьох країн – Естонії, Польщі та Чехії.

Олег Сенцов – український режисер, активіст Євромайдану, кримчанин. Після анексії Криму Росією став активним противником окупації. У травні 2014 року його заарештували співробітники російської служби безпеки, висунули йому звинувачення у плануванні теракту та перевезли до Москви. Після більш ніж року перебування під вартою, його засудили до 20 років ув’язнення попри той факт, що він давав свідчення під тиском, а доказів було недостатньо. Своєї провини Сенцов не визнав.

Зйомки фільму про незаконно ув’язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова розпочалися в липні 2014 року. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20-ти років ув’язнення. Олега звинувачують у підготовці терактів у Криму, анексованому Росією.

За словами режисера назва фільму «Процес» – це не лише судовий процес над Олегом Сенцовим, це також ті процеси, які відбуваються в суспільстві й державі. Можна провести певні парелелі з романом Кафки «Процес» , які полягають в тому , що людина стикається  із цією машиною й цією системою, з якою неможливо вступити в жоден діалог. Така система існує та діє за власним сценарієм, і результат заздалегідь відомий.

Аскольд Куров народився в Узбекистані 1974 року, живе в Росії з 1991 року. Після вивчення філології, театру та теології, а також роботи дизайнером упаковок протягом восьми років, він здобув спеціальність режисера-документаліста у Кіношколі Маріни Разбєжкіної в Москві. У 2012 році він був одним із режисерів документального фільму «Зимо, йди геть!», який став лауреатом багатьох нагород. Його наступні фільми «Ленінленд» та «Діти 404» також здобули схвальні відгуки критиків і були продемонстровані на численних фестивалях. Його робота зосереджена на проблемах прав людини та соціальних конфліктах у сучасній Росії.

ФІЛЬМОГРАФІЯ

Вибране: «25 вересня» (2010), «Ленінленд» (2013), «Діти 404» (2014)

Кадр з фільму «Процес» Аскольда Курова

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *