Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Визначення стратегій та складання проектів використання коштів від видобувних компаній

Визначення стратегій та складання проектів використання коштів від видобувних компаній у 2018 році відповідно до змін у законодавстві - Гадяч - Семінар - ІПВГ26 травня 2017 р. у Гадячі відбувся семінар  “Визначення стратегій та складання проектів використання коштів від видобувних компаній у 2018 році відповідно до змін у законодавстві” викликав зацікавлення у представників місцевих громад. Внесення змін до Бюджетного кодексу, які передбачають розподілення 5% ренти від видобутку вуглеводнів регіонам, поставило Україну перед необхідністю краще контролювати податкові надходження та їх розподіл.

З 2018 року рентна плата розподілятиметься так: сільським, селищним та міським бюджетам — 1% (об’єднаним територіальним громадам — 3%), обласним бюджетам — 2%, районним бюджетам — 2%. Решта 95% буде зараховуватися до державного бюджету України.

Тренер семінару Віктор Бобиренко, експерт з місцевих бюджетів розповів про механізми контролю місцевих бюджетів, яка інформація повинна обов’язково оприлюднюватися місцевими органами влади. Як визначити пріоритети при плануванні витрат з місцевого бюджету для сталого розвитку місцевої громади. Як написати проект та спланувати необхідні заходи та визначити потрібні ресурси.

Прикро, що учасники семінару зі скепсисом говорили про перспективи отримання 5% ренти в місцеві бюджети. Адже лише Закон про бюджет 2018 року остаточно визначить всі надходження до бюджету року і депутати можуть знову відстрочити введення в дію Закону 3038.


Матеріал підготовлено в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).