Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Місцеві громади більше не хочуть стояти з простягнутою рукою перед державою чи видобувними компаніями

Засідання постійної комісії Полтавської обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр 8 квітня 2016 року проходило як завжди бурхливо.

Адже питання пов’язані з видобуванням нафти та газу дуже актуальні для Полтавської області. Лохвицька районна рада, Лохвицька райдержадміністрації звернулися з пропозицією  перерозподілу рентних платежів за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату на користь місцевих громад.

Розглянули також звернення від Сенчанської сільської ради Лохвицького району Полтавської області, де фактично вже відбувається екологічна катастрофа, яку не можна подолати за відсутністю коштів в сільському та районному бюджетах. Степан Бульба, народний депутат попереднього скликання, вважає, що єдиний вихід звертатися до ВР, щоб територію с.Сенчі  визнали територією екологічного лиха.

Також голова Опішянської селищної ради Педченко Світлана розповіла, що жителі їх селищної ради не мають газового опалення, бо проведення газопроводу не було повністю профінансоване, в той же, коли біля них десятками років качають газ з Солохівського родовища. Вона повідомила, що Опішнянська селищна рада більше  не буде давати на розробку нових родовищ, оскільки крім проблем, жителі нічого не отримують від видобування вуглеводнів на їх території.

В минулому році Полтавагазвидобування виділо кошти на ремонт доріг в Полтавській області, але це капля в морі. Наприклад Лохвицький район отримав всього 2,2 млн. грн., в той час коли  1 км дороги в Україні коштує 5-5,5 млн. гривень. Отож за ці кошти вдалося відремонтувати лише найбільш проблемні ділянки доріг в районі. 650 тисяч гривень, які виділялися окремо на Сенчу, теж пішли на ці цілі.

Також заслухали заступника голови обласної ДФС про боржників з рентних платежів.  Так Укрнафта заборгувала з родовищ, які вона розробляє в Полтавській області 422 млн. грн.. Але існуюча система нарахування та сплати ренти не дозволяє визначити, а по якому саме родовищу є заборгованість. Тому Держгеонадра відмовив у призупиненні терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами ПАТ «Укрнафта».

Також з пропозицією залишати частину рентних платежів в області звернулися представники Громадських рад при ОДА та обласній раді.

Ганна Кіященко, інформувала членів комісії, депутатів та представників громадськості про Ініціативу з прозорості видобувних галузей (ІПВГ), яку зараз запроваджують в Україні. Адже, якщо місцеві громади претендують на справедливу частку в розподілі прибутків від корисних копалин, вони мусять знати   реальні розміри добування вуглеводнів та сплати податків на своїй території. Тому так важлива  Ініціатива прозорості з прозорості видобувних галузей в нашому регіоні.

В рамках проекту: «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження»  у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні».


Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *