Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Перспекти видобувної галузі Котелевщини

Круглий стіл в Котельві 2016062121 червня 2016 року в залі засідань Котелевської райдержадміністрації відбувся круглий стіл на якому представники місцевих органів влади, громадські діячі та активісти ознайомились з міжнародним стандартом Ініціативи прозорості видобувної галузі (ІПВГ) в Україні. На заході також був презентований перший Звіт ІПВГ та висвітлені переваги які отримає регіон від впровадження даного стандарту.

Керівник організації Полтавської Філії Суспільної служби України, Ганна  Кіященко,  розповіла присутнім про іноземний досвід створення спеціальних фондів від прибутків видобувної галузі, а також акумулювання цих коштів через інвестування в перспективні проекти інших країн. « Прибутки не тільки відкладаються і зберігаються для наступних поколінь, але й приумножуються через придбання цінних паперів» – приводила приклад міжнародного досвіду, панні Ганна. Також вона закликала вкладати кошти в освіту доросли, адже технології і актуальні спеціальності дуже швидко змінюються, потрібно постійно вчитися, щоб відповідати вимогам часу..

Круглий стіл в Котельві 20160621Юрій Филенко, експерт ІПВГ,  розповів про ситуацію видобування нафти і газу на Полтавщині та показав межі ділянок спецдозволів на користування надрами, які знаходяться в Котелевському районі. «Ініціатива прозорості видобувних галузей (EITI, англ)     – це глобальний стандарт управління нафтовими, газовими та мінеральними ресурсами країни, який впроваджується урядами у співпраці з видобувними компаніями та громадянським суспільством» – розпочав розповідь про міжнародний стандарт експерт. Потім він презентував перший Звіт ІПВГ, навів приклади аналітичних даних , які там можна знайти.

Голова Котелевської РДА Колос.Віктор Павлович розповів про співпрацю з місцевими видобувними компаніями. Зазначив, що на території району знаходиться близько 100 свердловин , на яких видобувається приблизно 1млн. куб. м/добу газу та до 10  тонн/добу нафти. Висловив свою незгоду з діями  деяких депутатаів Полтавської обласної ради, які блокують видачу спецдозволів ТОВ «Укргазвидобування», назвавши це блокадою енергонезалежності  крайни.

Місцеві ж активісти дуже стурбовані погіршенням екологічної ситуації в районі (зниження якості питної води, збільшення захворюваності у дітей та інше) та руйнацією інфраструктури.


Захід відбувся в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *