Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Міжнародний стандарт прозорості видобувних галузей дістався ще до одного видобувного регіону Полтавщини

27 квітня 2016 року Полтавська Філія Суспільної служби України, в рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ,  провела публічну дискусію в смт. Машівка, де  в одному залі зібралися представники громадськості та місцевої влади.

Експерт ІПВГ, Юрій Филенко: «Машівське родовище входить до двадцятки найбільших в Україні. Але чи це має це позитивний вплив на якість життя мешканців району?» Він розповів про переваги, які може отримати місцеве населення, влада та бізнес від впровадження міжнародного стандарту прозорості видобувних галузей. Презентував перший Звіт ІПВГ України за 2013 рік, який охоплює суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності, які здійснювали видобування нафти та/або природного газу, транспортування нафти та/або газу територією країни, а також центральні органи виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, державні та бюджетні підприємства, які отримували регулярні та нерегулярні платежі від компаній нафтогазової галузі.

Заступник голови Машівської районної державної адміністрації, Живодьор Роман Євгенійович розповів, що в районі ще збереглися мальовничі екологічно чисті місця, але  разом з тим вже не одне село (Базилевщина, Селещина, Михайлівка та ін..) найближчим часом може стати зоною надзвичайної екологічної катастрофи. Закликав звертатися до прокуратури, СБУ щодо розслідувань порушень у процесі буріння, захоронення відходів та рекультивації земель видобувними компаніями. Також, Роман Євгенійович, наголошував, що право видачі дозволу на користування землею повинна мати місцева влада, яка краще може контролювати діяльність компаній в регіоні, бо ближче до людей і знає проблеми, які створюють компанії, в процесі видобування в районі. Ще на початку  діалогу заступник голови висловлював думку, що все вирішується на загальнодержавному рівні, а місцева влада немає ніякого впливу на ситуацію у видобуванні. Але вже наприкінці зустрічі висловив думку, що який би гарний закон не був прийнятий,  його виконання, все одно, залежить від самих людей.

Присутні представники громадськості розповідали про жахливу воду в колодязях із запахом конденсату, перевищенням вмісту фтору у 10-15 раз від норми, збільшення хвороб місцевого населення та знищену інфраструктуру. Місцеві мешканці вважають, що забруднення колодязів спричинено закачкою у водяні пласти через непродуктивні свердловини відпрацьованого бурового розчину. Сільські голови говорили, що проблема у відсутності фахівця, який би зміг контролювати діяльність видобувних компаній. Екологічні інспекції фактично не працюють, бо не мають інструментів контролю. Присутніх дуже хвилює питання, а хто ж насправді добуває газ в їх регіоні, прикриваючись державними компаніями. Бо на одну державну компанію припадає 10-20 угод про спільну діяльність з приватними фірмами. Люди запрошували організаторів круглого столу провести ще одну зустріч, але вже з виїздом у проблемні екологічні зони за участі представників нафтогазового комплексу.

Керівник громадської організації ПФ Суспільної служби України, Ганна Кіященко, закликала місцеве населення та владу не задовольнятися «крихтами», які виділяють окремі видобувні компанії на «латання дірок» в соціальній сфері, а добиватись прийняття закону про сплату нафтогазовими компаніями частини рентної плати до місцевого бюджету. А спільними зусиллями це буде більш дієво. Потрібно звертатися до депутатів ВР, які були обрані від Полтавської області, щоб вони захищали інтереси місцевих громад та підтримали прийняття відповідного закону.


Захід організовано за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)
та проекту ЗМФІ-ІІ завдяки підтримці американського народу.