Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Зупинимо сексуальне насильство в Інтернеті

Провели дуже актуальний воркшоп «Stop-sexting!». Взяли участь молоді вчителі, практичні психологи, які працюють в школах полтавської громади. Вони підтвердили актуальність та важливість знань, які вони отримали під час тренінгу.

Секстинг є дуже поширеним явищем серед українських підлітків.

Дуже часто діти стають жертвами секстингу, тому що не вбачають в цьому реальної загрози, а думають лише, що це цікавий та безпечний спосіб пізнати свою сексуальність, отримати компліменти на рахунок своєї зовнішності за допомогою схвальних коментарів чи “лайків”.

Для підлітків це може бути способом виразити свою довіру та симпатію до того, кому вони надсилають свої повідомлення, проте іноді такі дії можуть бути результатом примусу або шантажу (іноді навіть від реальних хлопця чи дівчини).

З моменту, коли підлітки поширюють або надсилають в приватні повідомлення такі фото, вони втрачають над ним контроль, адже видалити зображення може бути технічно складно, а інші користувачі можуть зберігати їх та використовувати на власний розсуд.

Варто пам’ятати, що секстинг – це небезпечна форма спілкування, яка може не лише нашкодити дитині, але й зробити її жертвою сексуального насильства.

Дуже поширений сексторшен – налагодження довірливих стосунків із дитиною в Інтернеті з метою отримання приватних матеріалів, шантажування та вимагання додаткових матеріалів чи грошей.

Наслідки сексторшену неприємно вражають. Згідно з дослідженнями, один із трьох постраждалих від сексторшену, наносили собі шкоду та вчиняли спроби самогубства через отриману психологічну травму. Наслідки цього явища мають однаковий вплив на дівчат і хлопців будь-якого віку. Більшість тих, хто зіштовхнувся з сексторшеном повідомляють про відчуття самотності, високої тривоги та депресивні думки.

Професійні злочинці оперують у соцмережах та месенджерах, а також у мережевих іграх. Фактично жертвою сексторшену можна стати у будь-якій програмі з можливістю надсилати фото та відео.

Отриманні знання учасники вже в листопаді будуть використовувати на тренінгах у своїх школах для  батьків та учнів.

Навчання провели тренери, психологи Олена Бурім, Андрій Кінаш.

Ініціатива Meet and Code фінансується Amazon і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з мережевими партнерами в 25 країнах. Ресурсний центр ГУРТ є мережевим партнером в Україні, TechSoup Україна.