Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Звітність ІПВГ відтепер стане обов’язковою на проектному рівні з 2018 року

Звіт ІПВГ / UA EITIПравління ІПВГ (Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей) на засіданні у Боготі (Колумбія) прийняло важливе рішення, яке має на меті зробити обов’язковим звітування на проектному рівні з 2018 року.

Вимога щодо попроектного звітування буде застосовуватися до звітів ІПВГ, що охоплюватимуть фінансовий рік за 2018 включно. Окрім цього, Правління наголосило на необхідності БГЗО (Багатостороння Група Зацікавлених Осіб) кожної із країн дати визначення поняттю “проект”, яке б узгоджувалось з відповідним національним законодавством, а також міжнародними правовими нормами.

Це надасть можливості БГЗО із різних країн приєднатись до зростаючої міжнародної спільноти, що реалізує практики розкриття звітності за конкретними проектами в нафтовій, газовій та гірничодобувній промисловості. Відповідні міжнародні норми включають в себе обов’язкові режими розкриття інформації про виплати в Європі і Канаді, де компанії вже повідомили про платежі, пов’язані з більше ніж 2000 проектів видобувної галузі по всьому світу.

Звітність на проектному рівні стала вимогою в стандарті ІПВГ з 2013 року, тоді як уряди та компанії близько чверті всіх країн ІПВГ вже повідомляли принаймні до певної міри про виплати на проектному рівні.

Країни ІПВГ, які ще не подавали проектної звітної інформації, повинні, відповідно до сьогоднішнього рішення, почати підготовку до цього якомога швидше. Ініціатива, в свою чергу, має запропонувати рекомендації з метою сприяння наданню країнами відповідної звітності.

Ще одним важливим рішенням Правління стало тимчасове призупинення членства Азербайджану в ІПВГ, оскільки в країні немає сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства. В квітні 2015 року Азербайджан став першої країною, яку було понижено до статусу «кандидата». Остання перевірка стану виконання умов почнеться 26 липня 2017 року. Відсутність успіху в імплементації Стандарту ІПВГ може призвести до остаточного виключення країни з Ініціативи.

Виконання вимог проекту ІПВГ забезпечує відкриття важливої інформації для місцевих громад, урядів та інвесторів. Відповідний тип звітності також дозволяє компаніям демонструвати економічний вклад їхньої діяльності в економіку місцевих громад, де перші ведуть власну діяльність.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *