Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Інструменти місцевої демократії в діяльність Полтавської міської ради

Впровадження інструментів місцевої демократії в діяльність Полтавської міської ради14 травня за ініціативою Полтавської філії Суспільної служби України відбулося громадське обговорення стосовно врахування громадської думки та пропозицій експертів Полтавською міською радою під час формування бюджету 2014 року та Програми економічного та соціального розвитку м. Полтави на 2014 рік.
У обговоренні взяли участь представники громадських організацій, зокрема Народної ради при Міській раді, депутати міської та районних у Полтаві Рад, ЗМІ. Всі виступаючі підтримали думку, що полтавській громаді потрібні діючі інструменти прямої демократії, які б дозволяли активним громадянам не чекати на наступні вибори, а вже зараз впливати на чинну міську владу.
Були обговорені проекти Положення про місцеві ініціативи, Положення про консультації з громадськістю, Положення про громадську експертизу., за основу яких були взяті документи, розроблені Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) в рамках Програми розвитку громадянського суспільства.
Прийнято Рішення звернутися до депутатів міської ради, міського голови та секретаря міської ради розглянути наші пропозиції та затвердити Положення на сесії Полтавської міської ради.
Було вирішено звернутися за підтримкою особисто до кожного депутата, міського голови та секретаря міської ради. Якщо вони підтримають запропоновані рішення, то зроблять перші кроки до запровадження принципів відкритості та підзвітності у роботі Полтавської міської ради, подолання прірви між членами територіальної громади та владою міста Полтави.
Також обговорили питання непрозорої діяльності міської ради та можливих зловживань при використанні міського бюджету.
Було запропоновано кожній громадській організації продумати можливий Порядок висвітлення діяльності полтавської влади, який би зробив нашу міську владу дійсно прозорою та доступною для кожного полтавця. Ці пропозиції будуть винесені на наступне громадське обговорення в червні цього року.

Ганна Кіященко, Пф Суспільної служби України