Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ КОЖНОМУ ПРО ПРАВА ПАЦІЄНТІВ

Практичний порадник під такою назвою видала правозахисна організація Полтавський обласний медіа-клуб

Кожен з нас навіть протягом одного дня може перебувати в багатьох іпостасях: пасажира, покупця, пішохода, водія, абонента мобільної мережі, глядача, передплатника, клієнта банку, платника податків і т.д. Може опинитися й у статусі пацієнта.
Та чи всі достеменно знають, коли можна викликати «швидку допомогу» й бути впевненим, що вам не відмовлять у приїзді, як пацієнту без прописки (реєстрації) потрапити на прийом до лікаря, як оскаржити дії медиків і що передбачає право на інформацію. Як показує практика, на жаль, ні.
Тож хоча порадник виданий в рамках проекту медіа-клубу «Поліпшення доступу ромського населення Полтавщини до медичних послуг», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження», для поширення у ромських громадах області, він корисний для усіх громадян.

Read More

У поляків є чому повчитися

За останні десять років мені разів шість довелося побувати у Польщі. І щоразу поступ Польщі до європейських стандартів життя був зримим. Особливо радують око польські села з гарненькими котеджами, повною відсутністю глухих високих парканів, а натомість підстриженими газонами, красивими низенькими оградками й великою кількістю квітів – на клумбах, обабіч доріг, у декоративних вазонах. А це найперший показник відкритості людей, їхньої впевненості у завтрашньому дні і, якщо хочете, щасливих безтурботних буднів.
Тому я з радістю прийняла запрошення Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби на конференцію: «Підтримка дорадчих служб та інших аграрних інституцій України в реалізації програм розвитку сільського господарства і сільських територій з використанням польського та європейського досвіду», в якому взяла участь представницька делегація з Поморського воєводства Польщі.

Read More

Хворобу краще попередити, ніж…

Нещодавно у Варшавському університеті відбувся авторський вечір австрійського письменника Карла-Маркуса Ґауса. Він відомий своїми захоплюючими репортажами про малі етнічні групи й народи в Європі, які перебувають на межі зникнення.
До таких зникаючих спільнот відносять і ромів (циган). Як зазначає австрійський публіцист, злиденні умови існування є спільною проблемою всіх циганських громад у Європі. Влада намагається змінити цю ситуацію, але помилково не залучає циган до цього процесу. Наприклад, у словацькому місті Кошице для циган збудовано мікрорайон на 6 тис. осіб. Це 6-7 поверхові будинки. Однак традиційно роми не живуть вище 2-го поверха. Тож підлоги на верхніх поверхах невдовзі були зірвані й пущені на дрова.
Ще одне цікаве спостереження Карл-Маркуса Ґауса: саме ромські жінки стоять на сторожі традицій, мови і культури.

Read More

Микола Дикун: «Зробити з убогих сіл квітучий рай…»

Коли від Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби я отримала запрошення до Семенівського району на семінар на тему: «Суниця як реальний шлях диверсифікації у рослинництві», мимоволі подумалося, що організатори, м’яко кажучи, спізнилися з проведенням заходу, адже сезон королеви ягід давно закінчився, тому навряд чи вдасться її скуштувати.
Яким же було здивування й захоплення учасників семінару з різних районів Полтавщини (фермерів, одноосібників, підприємців, науковців, керівників і спеціалістів аграрних підприємств), коли ми побачили гектари, покриті чорним агроволокном і оснащених системою крапельного зрошення, на яких на фоні смарагдового листя багряніли соковиті й запашні ягоди (посмакували суницею прямо з грядки), адже у господарстві Олександра Дикуна вона плодоносить з травня по листопад. До речі, як зауважила кандидат біологічних наук, викладач Полтавської державної аграрної академії Тамара Бєлова, суниця – сильний протипухлинний засіб, і за сезон її треба наїдатися до оскоми.

Read More