Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів

Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів БГЗОГанна Кіященко, член Багатосторонної групи заінтересованих осіб з питання імплементації в Україні Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (#БГЗО), керівник проекту «Покращення інформованості громадськості щодо #ІПВГ та її значення для громадян України у Полтавській області» взяла участь у круглому столі присвяченому обговоренню проблем у надрокористуванні на Полтавщині, зокрема екологічної ситуації в місцях видобутку вуглеводнів, виконанню видобувними компаніями соціальних угод для розвитку інфраструктури місцевих громад та ін.: « Україна приєдналася до Ініціативи прозорості у видобувних галузях з метою удосконалення методів управління у видобувних галузях, поліпшення інвестиційного клімату в державі, посилення боротьби з корупцією, забезпечення участі громадянського суспільства у контролі за повнотою надходження коштів до державного бюджету від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин. Механізм дії стандарту – видобувні компанії публікують інформацію про платежі в бюджет та державним органам, а Уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в Національному звіті #ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою. Цей процес контролюється багатосторонньою групою зацікавлених осіб (БГЗО), яка складається з представників Уряду, видобувних компаній та громадськості. Відповідальним за впровадження ІПВГ та підготовку Звітів є Міністерство енергетики та вугільної промисловості, при якому створена #БГЗО. Перший звіт за 2013 рік показав розбіжність в 2 млрд.890 млн. грн. між звітами компаній та Уряду.

Read More

Законопроект “Про розкриття інформації у видобувних галузях”

Спеціалісти DiXi Group підготували брошуру, присвячену законопроекту “Про розкриття інформації у видобувних галузях”. Прийняття цього нормативно-правового акту дасть змогу кожному українцю ознайомитися із звітністю про податкові платежі компаній до державного та місцевих бюджетів, обсяги видобутку, кінцевих бенефеціарних власників, перелік видобувних проектів та інше. Ця інформація буде доступна публічно, у зрозумілому форматі. Тобто кожен українець зможе контролювати місцеву владу на предмет відповідності місцевих бюджетів отриманим коштам від видобувних компаній, а також участі цих компаній в інфраструктурних та соціальних проектах.

Read More

Видобувні галузі, як джерело наповнення бюджету об’єднаних громад

Видобувні галузі, як джерело наповнення бюджету об’єднаних громадУ Зінькові Полтавської області з ініціативи РДА та Інституту Республіка пройшов Форум “Реформа децентралізації в Зіньківському районі”, мета якого мотивувати зіньківчан нарешті розпочати роботу зі створення об’єднаних громад у своєму районі.

Полтавська філія Суспільної служби України в рамках форуму провела презентацію та обговорення на тему «Вигоди для громад від впровадження ініціативи  прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

Адже в Зіньківському районі розробляється п’ять родовищ , два розвідується і одне підготовлене до промислового освоєння. Отже в майбутньому це може стати одним з надійних джерел наповнення бюджетів місцевих громад.

В Полтавській області є гарні приклади роботи нових громад, це передовсім Білоцерківська громада, голова Іван Лещенко, яка стала першою в регіоні . Завдяки раціональному використанню бюджетних грошей, які раніше надходили до районного бюджету, громада змогла вирішити проблеми, які вже давно назріли:  ремонти доріг, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

Read More

«Ініціатива прозорості видобувних галузей(ІПВГ) для студентів

«Ініціатива прозорості видобувних галузей(ІПВГ) для студентівУкраїні бракує фахівців, які працюючи в державних чи приватних компаніях, мають активну  громадянську позицію  і  послідовно впроваджують у своїй діяльності принципи прозорості, підзвітності, відповідального ставлення  до дотримання технологічних  вимог щодо збереження довкілля.

Саме тому ми проводимо семінари для викладачів та студентів вузів, які готують спеціалістів для видобувних галузей.

Цього разу провели семінар для студентів Полтавського коледжу нафти і газу Полтавського національного технічного університету ім.Юрія Кондратюка, які вже завершують своє навчання за спеціальністю «Експлуатація нафтових і газових свердловин». Студенти вже проходили  практику, ознайомилися з діяльністю видобувних компаній,  тому розмова була на рівних. Дуже приємно було бачити зацікавленість  учасників семінару та розуміння важливості дотримання технологічних  стандартів при експлуатації свердловин та прозорого ведення бізнесу.

Read More

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнів

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнівПолтавська філія Суспільної служби України продовжує знайомити населення Полтавщини зі стандартом прозорості у видобувних галузях. Так 11 та 12 жовтня в Зінькові та Решетилівці проведені круглі столи, метою яких було обговорити можливості, які відкривають міжнародні стандарти Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільні дії з впровадження ІПВГ на рівні Полтавської області, моніторинг бюджетних процесів, пов’язаних з платежами від видобувних компаній, участь громад у визначенні соціальних проектів, необхідних для розвитку регіональної інфраструктури та захисту навколишнього  середовища.

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, зауважила, що ми не лише розповідаємо про стандарт прозорості, але й збираємо проблеми та пропозиції від місцевих громад в регіонах діяльності видобувних компаній. «Наша область колись вважалась аграрною та екологічно чистою, а що ми маємо зараз?» – продовжувала пані Ганна. Вона розповіла, що влада та контролюючі органи не завжди можуть зафіксувати всі порушення екологічних і технологічних норм недобросовісними видобувними компаніями, тому нам, як свідомим громадянам, потрібно долучатись до контролю. «Закон, який не знають і не розуміють громадяни та не контролюють  його виконання, – мертвий» – наголосила Ганна Кіященко. Також, потрібно вивчати і контролювати нові Угоди про розподіл продукції (УРП), які пропонують укладати державний компанії ПАТ «Укргазвидобування», адже це можуть бути ті ж самі договори про спільну діяльність (СДшки) через які, як правило виводилось із національної власності великі об’єми  вуглеводнів.

Read More

Анонс Круглих столів «Прозорість видобувних галузей, платежі у місцевий бюджет та соціальні проекти.»

Анонс
Круглі столи  «Прозорість видобувних галузей, 
платежі у місцевий бюджет та соціальні проекти.»

11 жовтня 2016 року, початок: о 10.00

Місце проведення: приміщення Зіньківської РДА, м. Зіньків,  вул. Воздвиженська, 40

12 жовтня 2016 року, початок: о 10.00

Місце проведення: приміщення Решетилівської РДА, смт. Решетилівка, вул. Покровська, 17

Мета заходів: обговорити можливості, які відкривають міжнародні стандарти Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільні дії з впровадження ІПВГ на рівні Полтавської області, моніторинг бюджетних процесів, пов’язаних з платежами від видобувних компаній, участь громад у визначенні соціальних  проектів, необхідних для розвитку регіональної інфраструктури  та захисту навколишнього середовища.

Read More