Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Видобувні галузі, як джерело наповнення бюджету об’єднаних громад

Видобувні галузі, як джерело наповнення бюджету об’єднаних громадУ Зінькові Полтавської області з ініціативи РДА та Інституту Республіка пройшов Форум “Реформа децентралізації в Зіньківському районі”, мета якого мотивувати зіньківчан нарешті розпочати роботу зі створення об’єднаних громад у своєму районі.

Полтавська філія Суспільної служби України в рамках форуму провела презентацію та обговорення на тему «Вигоди для громад від впровадження ініціативи  прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

Адже в Зіньківському районі розробляється п’ять родовищ , два розвідується і одне підготовлене до промислового освоєння. Отже в майбутньому це може стати одним з надійних джерел наповнення бюджетів місцевих громад.

В Полтавській області є гарні приклади роботи нових громад, це передовсім Білоцерківська громада, голова Іван Лещенко, яка стала першою в регіоні . Завдяки раціональному використанню бюджетних грошей, які раніше надходили до районного бюджету, громада змогла вирішити проблеми, які вже давно назріли:  ремонти доріг, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

До Шишацької ОТГ увійшло 12 місцевих рад. Цьогоріч ця громада на формування інфраструктури отримала 14,4 мільйона гривень субвенції з державного бюджету.

Видобувні галузі, як джерело наповнення бюджету об’єднаних громадОб’єднані територіальні громади змогли оптимізувати витрати на утримання своєї адміністративної структури. І головне – муніципалітети об’єднаних громад стали нарешті реальною владою»

Для того, щоб об’єднана громада була спроможною потрібно мати ресурси для наповнення свого бюджету в майбутньому.

В територіальних громадах органи місцевого самоврядування мають забезпечити надання всіх необхідних громадянам публічних послуг, тобто бути спроможним адміністративним центром по наданню послуг населенню. До центрів спроможних громад (тобто ближче до громадян, що живуть поза райцентрами) будуть перенесені з районних центрів місця надання низки важливих послуг – адміністративних, соціальної допомоги через територіальні центри, пожежні, правоохоронні, санітарно-епідеміологічної служби тощо. У разі нестачі приміщень, інших елементів інфраструктури для надання всіх необхідних послуг громадам надаватиметься допомога з державного бюджету на їх придбання чи побудову.

Захід проведений в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *