Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів

Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів БГЗОГанна Кіященко, член Багатосторонної групи заінтересованих осіб з питання імплементації в Україні Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (#БГЗО), керівник проекту «Покращення інформованості громадськості щодо #ІПВГ та її значення для громадян України у Полтавській області» взяла участь у круглому столі присвяченому обговоренню проблем у надрокористуванні на Полтавщині, зокрема екологічної ситуації в місцях видобутку вуглеводнів, виконанню видобувними компаніями соціальних угод для розвитку інфраструктури місцевих громад та ін.: « Україна приєдналася до Ініціативи прозорості у видобувних галузях з метою удосконалення методів управління у видобувних галузях, поліпшення інвестиційного клімату в державі, посилення боротьби з корупцією, забезпечення участі громадянського суспільства у контролі за повнотою надходження коштів до державного бюджету від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин. Механізм дії стандарту – видобувні компанії публікують інформацію про платежі в бюджет та державним органам, а Уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в Національному звіті #ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою. Цей процес контролюється багатосторонньою групою зацікавлених осіб (БГЗО), яка складається з представників Уряду, видобувних компаній та громадськості. Відповідальним за впровадження ІПВГ та підготовку Звітів є Міністерство енергетики та вугільної промисловості, при якому створена #БГЗО. Перший звіт за 2013 рік показав розбіжність в 2 млрд.890 млн. грн. між звітами компаній та Уряду. Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів БГЗОЦе свідчить про необхідність контролю за надходженнями. Законопроект 3038 це логічний крок від прозорості до розподілу надходжень та розумного керування витратами, частина рентної плати повинна залишатися в місцевих бюджетах для потреб місцевих громад. Протиставлення громад і видобувних підприємств це хибний шлях. Видобувні компанії сплачують всі платежі, передбачені чинними законодавством і вирішення соціальних проблем це не їх завдання. Але їх обов’язок дотримуватися всіх технологічних та санітарних норм при розвідці та добуванні вуглеводнів. А обов’язок державних органів контроль за виконанням цих норм. Ми повинні зробити опис екологічних проблем, які є в Полтавській області, визначити пріоритети і поступово вирішувати ці проблеми за рахунок державного бюджету, куди протягом багатьох років надходять платежі від добування вуглеводнів.»

Круглий стіл був організований за ініціативою Громадської ради при Полтавській обласній раді за участі депутатів обласної ради, представників ОДА, громадськості, представників нафтогазовидобувних підприємств та експертів з ІПВГ.

Від прозорості до розподілу надходжень від добування вуглеводнів БГЗОПісля круглого столу відбулось засідання постійної комісії Полтавської обласної ради з питань ПЕК та користування надр, на якій розглядались питання щодо звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження надання 13 дозволів на користування надрами Полтавщини підприємству “Укргазвидобування” та одного – підприємству “Укрнафта”. Вкотре погодження спецдозволів комісія не підтримала. Також депутати не погодили продаж з аукціону дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафти, газу природного, конденсату Михайлівської площі з міркувань, що до бюджету області ніяких надходжень від продажу не надходить. Також не знайшло підтримки звернення ТОВ “Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ” щодо надання погодження на отримання спецдозволу на користування надрами Північно-Яблунівської площі. Депутати зайняли цілком однозначну позицію – надання дозволів, лише після прийняття державного рішення, щодо надходження коштів від видобування вуглеводнів до місцевих бюджетів. Це може бути прийняття законопроекту #3038 щодо децентралізації ренти, який досі не винесений на розгляд у Верховній Раді.

Інформація підготовлена в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *