Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнів

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнівПолтавська філія Суспільної служби України продовжує знайомити населення Полтавщини зі стандартом прозорості у видобувних галузях. Так 11 та 12 жовтня в Зінькові та Решетилівці проведені круглі столи, метою яких було обговорити можливості, які відкривають міжнародні стандарти Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільні дії з впровадження ІПВГ на рівні Полтавської області, моніторинг бюджетних процесів, пов’язаних з платежами від видобувних компаній, участь громад у визначенні соціальних проектів, необхідних для розвитку регіональної інфраструктури та захисту навколишнього  середовища.

Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби України, зауважила, що ми не лише розповідаємо про стандарт прозорості, але й збираємо проблеми та пропозиції від місцевих громад в регіонах діяльності видобувних компаній. «Наша область колись вважалась аграрною та екологічно чистою, а що ми маємо зараз?» – продовжувала пані Ганна. Вона розповіла, що влада та контролюючі органи не завжди можуть зафіксувати всі порушення екологічних і технологічних норм недобросовісними видобувними компаніями, тому нам, як свідомим громадянам, потрібно долучатись до контролю. «Закон, який не знають і не розуміють громадяни та не контролюють  його виконання, – мертвий» – наголосила Ганна Кіященко. Також, потрібно вивчати і контролювати нові Угоди про розподіл продукції (УРП), які пропонують укладати державний компанії ПАТ «Укргазвидобування», адже це можуть бути ті ж самі договори про спільну діяльність (СДшки) через які, як правило виводилось із національної власності великі об’єми  вуглеводнів.

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнівЮрій Филенко, виступаючи експертом ПФ ССУ, розповів присутнім, що Полтавщина є одним із провідних нафтогазоносних регіонів України, суб’єкти підприємницької діяльності мають близько 100 спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами на території області. Балансові запаси газу становлять 44% від загальноукраїнських, а частка області у видобутку газу в Україні складає близько 40 %. Але що від цього має звичайний громадянин нашої області? Екологія постійно погіршується, інфраструктура руйнується, а населення платить величезні рахунки за газ та опалення. І тут постає справедливе питання, чи потрібні нам ці всі проблеми, чи може взагалі припинити видобуток вуглеводнів, якщо від нього скільки біди?! Та припиняти нічого не потрібно, потрібно цю галузь зробити прозорою, ефективно нею керувати та ефективно використовувати податки,  які сплачують компанії. В червні 2015 року Прийнято Закон України №521-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях».  І вже в грудні цього ж року було опубліковано Перший звіт, що охоплює сектори видобутку та транспортування нафти та газу, за 2013 рік. Все це було зроблено через те, що наша країна взяла на себе зобов’язання дотримуватись міжнародного стандарту Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Це глобальний стандарт управління нафтовими, газовими та мінеральними ресурсами країни, який впроваджує 51 країна світу. Це не лише країни, що розвиваються, але й Велика Британія, США, Німеччина, Норвегія. Багаті на ресурси країни: Казахстан, Азербайджан, та ін. Суть цього стандарту в тому , що видобувні компанії публікують інформацію про платежі в бюджет та державним органам, а Уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в Національному звіті ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою. Цей процес контролюється багатосторонньою групою зацікавлених осіб (БГЗО), яка складається з представників Уряду, приватного сектора та громадськості. В Україні органом, відповідальним за впровадження ІПВГ та підготовку Звітів, є Міненерговугілля. Щоденна діяльність координується Національним секретаріатом. Щорічно шляхом відкритого та прозорого тендеру обирається компанія незалежний адміністратор для підготовки Звітів. Перший Звіт ІПВГ України містив дані за 2013 рік та охоплював сектори видобутку нафти та газу, другий Звіт ІПВГ міститиме дані за 2014-2015  роки та охоплюватиме також сектори видобутку вугілля та залізної руди.

Які переваги несе ІПВГ для всіх сторін процесу? Уряд отримує можливості кращого управління цілими галузями економіки, а також виграє від процесу, що спрямований на боротьбу з корупцією, компанії отримують вигоди від рівних правил гри, а також більш сприятливого інвестиційного клімату, громадськість отримає посилений контроль надходжень до державного бюджету , розподілу коштів та їх цільового використання в регіонах, покращення екологічної ситуації, розвиток інфраструктури та створення нових робочих місць від приходу інвесторів.

На Полтавщині вимагають реєструвати компанії за місцем видобутку вуглеводнів«Ми давно піднімаємо питання контролю та ефективного регулювання видобутку вуглеводнів в нашому регіоні. Я гадаю, що за допомогою вашої громадської організації, ми зможемо більш чітко окреслювати проблеми від діяльності видобувних компаній та спільно знаходити шляхи їх вирішення» – висловив свою думку голова Зіньківської РДА Панченко Віталій Григорович. Також він з активістами запропонували підписати меморандум про співпрацю та обмін інформацією з ПФ Суспільної служби України.

В Решетилівці активісти наголошували, що потрібно видобувним компаніям дозволяти розробляти родовища в регіоні тільки за умови їх реєстрації їх, як юридичних осіб, за місцем фактичного видобутку, а не в столиці. А зараз, крім того що компанія працюючи в районі не платить податки в місцевий бюджет , так ще й і не йде на співпрацю з місцевою владою, адже та нічого на місцях не вирішує.

На круглий стіл в Решетилівці завітав і голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Він розповів, що потрібно провести ревізію родовищ в області, адже близько 42 родовищ взагалі не розробляється, а отже держава не має приросту добування вуглеводнів та не отримує податків до бюджету. «Я гадаю вони готовлять їх  до перепродажу» – висловив думку Олександр Юрійович. «Кожна видобувна компанія перед проведенням будь-якого, технологічного процесу повинна провести аналіз його впливу на екологію та надати цю інформацію органам влади для вивчення та узгодження, щоб не виникали ситуації, як в с. Сенча. Потрібен чіткий і прозорий розподіл продукції: між власником ліцензії, користувачем, урядом та видобувним регіоном. Також ми хочемо, щоб компанії, які працюють на Полтавщині брали на субпідряд місцеві підприємства.»

Перепелиця Роман Миколайович, голова Решетилівської РДА зауважив, що буде продовжувати сприяти тому, щоб місцева громада брала участь у всіх етапах надання спецдозволів на користування надрами.

Загалом Зінківський та Решетилівський райони об’єднує велике бажання місцевої влади та громадських активістів, зробити видобувну галузь в регіонах прозорою, екологічно безпечною, та такою, що наповнює місцеві бюджети, що дуже важливо в умовах децентралізації.


Заходи проводились в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *