Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Зустріч зі студентами та викладачами Полтавського національного педагогічного університету

Зустріч зі студентами та викладачами Полтавського національного педагогічного університетуНа зустрічі зі студентами та викладачами Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Ганна Кіященко, член БГЗО при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, розповіла про досвід Німеччини з ефективного управління природними ресурсами та збереження  навколишнього середовища.

Федеральний уряд Німеччини керується міждисциплінарною Стратегією управління природними ресурсами. Серед напрямків: прозорість ринку корисних копалин; інвестиції в освіту та дослідження; двостороння співпраця з країнами, які мають енергетичні та мінеральні корисні копалини.

Значна увага надається вторинній переробці, 10% відсотків потреб в енергетичних та мінеральних ресурсах забезпечується саме завдяки рециклінгу, а 50% міді добувають із вторинної сировини.

Зустріч зі студентами та викладачами Полтавського національного педагогічного університетуНімеччина має жорсткі вимоги щодо рекультивації земель, тому видобувні компанії відновлюють природній ландшафт та несуть відповідальність багато років – аж допоки природа не відновиться. Рекультивацією керують лісники. Процес відновлення земель після видобування бурого вугілля відкритим способом здійснюється наступним чином: спочатку прибирають на території металобрухт, отруйні речовини, старе забруднення. Потім відсипають територію на потрібну висоту, на 4 метри вище ґрунтових вод. Розбивають площу на різні зони: водойми, ліси, природне поле, сільське господарство. Два роки займає відсипка ґрунтів, потім за 7 років відновлюють території для ведення сільського господарства, 10 років потрібно для відновлення лісів. За відновлення та збереження екології відповідає власник земельної ділянки і держава чітко слідкує за виконанням цієї норми закону.

Німеччина пізніше за Україну приєдналася до Стандарту ІПВГ, але вже підготувала свій  перший звіт. Слід зазначити, що процес роботи та підготовки звітів в Україні та Німеччині відрізняються за багатьма аспектами, зокрема обсяги завдань для БГЗО та Незалежного адміністратора, включення різних галузей до сфери охоплення звіту, тощо. Багато відмінностей зумовлені федеративним устроєм країни.


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень