Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Двадцятий ювілейний Мандрівний Docudays UA у Полтаві та області!

Наша організація в 2007 році доєдналась до проведення Мандрівного фестивалю і з того часу кожної осені полтавці мають змогу переглядати документальні фільми про права людини.

Фільми Мандрівного Docudays UA — це правдиве й важливе кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми, збереження культурної спадщини.

Центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз.

Це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів.

Про відбудову після нашої перемоги — без пластикових лебедів і розфарбованих шин на газонах і дитячих майданчиках від ОСББ. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста, містечка та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів — старих і малих, і покалічених війною. Це розмова про те, як очистити наші води й землі від забруднень і мін, які нам у великій кількості залишають окупанти.

19 фільмів із 13 країн світу: України, Швейцарії, Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі, Італії, Данії, Чехії, Ірландії, Великої Британії, США, Канади. 7 українських та 12 зарубіжних стрічок, 9 повнометражних і 10 короткометражних

Спецподією цього року стали покази стрічки «Нескорений Херсон» від Медіаплатформи «Вгору». Це кіно про роботу херсонських журналістів. З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти видання фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року.

За два тижні Полтавського фесту з 17 по 29 жовтня ми  провели 11 показів.

Три з них – закордонні в норвезькому містечку Буде  та в ірландському Кілкіне. Наші закордонні модераторки Анастасія Келим та Олена Могильна доклали чимало зусиль, щоб зробити майже неймовірне. Глядачі(чки), а загалом їх було 50 в обох країнах, настільки захопилися ідеєю «переглядати та обговорювати документальне кіно», що було прийняте рішення продовжувати проводити подібні зустрічі і надалі, поза межами Фестивалю. Вважаємо, це одним з позитивних результатів! Вже запланували покази в рамках клубу документального кіно, який нещодавно булл зареєстровано нашою організацією.

В цьому році був ще один унікальний досвід – показ фільму з аудіодискрипцією або тифлокоментуванням (голосовим описом того, що відбувається на екрані) для людей із порушеннями зору. На перегляд фільму «Птиця» завітало 15 незрячих полтавців, а до обговорення стрічки долучилася його авторка та режисерка Аліна Максименко. Все це стало надзвичайною подією для наших особливих гостей. І можемо зазначити це ще один важливий результат. До кінця року переглянемо ще декілька фільмів з аудиторією, яка так цього потребує, адже в колекції Фестивалю, що стає все більш доступним, ще є стрічки з аудиодискрипцією. Знову ж таки, зробимо це вже у форматі клубних переглядів.

Надбанням цьогорічного Фестивалю можемо вважати активне залучення до обговорень режисерів  Максим Лукашов, Андрій Мельник, Аліна Максименко та героїв фільмів. Неля та Олександр Рожко, стрічка «Гості з Харкова», стали гостями оффлайн показу в Полтаві. Навіть, до глядачів в Ірландії вдалося запросити на оффлайн зустріч режисерку фільму «Юний Платон» Наса Ні Хінаан.

Загалом наші фільми переглянули 360 глядачів з п’яти міст.

Всі заходи були проведені за підтримки наших локальних партнерів:

Полтавська обласна бібліотека  для юнацтва імені Олеся Гончара, Полтавська Обласна Універсальна Наукова бібліотека імені І.П. Котляревського, Бібліотека-філіал №4 Полтавської міської централізованої бібліотечної системи, Комунальний заклад «Центр культури та дозвілля» Краснолуцької сільської ради, Комунальна установа «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Карлівської міської ради, Інститут культури та мистецтва Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Освітній дім прав людини в Чернігові, ГО «Спільна справа Полтавщини», ГО «Спілка активних жінок «Вулик».

Більше 30 публікацій про заходи фестивалю, загальне медіаохоплення 63400 осіб в медіа: «Новини Полтавщини», «Полтавська хвиля», «Типова Полтавщина», «Суспільне Полтавщина», Телебачення: «Суспільне Полтавщина», ІРТ, Українське радіо «Полтава» .

Для того щоб Фестиваль відбувся успішно було докладено  чимало зусиль. Проте ми могли покластися на своїх багаторічних партнерів, максимально використовувати свій досвід, звертатися по допомогу до тих, хто вже є друзями Фестивалю та підтримує його ідеї.

Завершили цьогорічний Мандрівний фестиваль переглядом та обговоренням фільмів талановитих режисерів: “Три жінки” режисер Maksym Melnyk / Максим Мельник та “Наша робо сім’я”, режисерка Анастасія Тиха. Завершальні події відбулися в Недільній українській школі в місті Буде, Норвегія та в Полтаві, простір ГО Спільна справа Полтавщини.

Модератори показів Андрій Кінаш, Анастасія Келим, Олена Могильна, Ірина Цеба, Світлана Воронцова, Ірина Орлова, координаторка фестивалю Олена Бурім

Організатори: Полтавська філія Суспільної служби України, Громадська організація «Докудейз», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» .

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.