Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

До Пирятина завітав XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Пирятин docudays 2017

XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA мандрує Полтавщиною. Серед основних локацій  і маленькі міста, такі як Пирятин.

Цьогорічний Docudays UA у Пирятині тривав упродовж трьох днів. Це не лише кіноперегляди, а й обговорення, дискусії, конкурс плактів”Права людини очима дітей”, виставка дитячих малюнків присячена збереженню довкілля, зустрічі з екозахисниками, нагородження переможців, чай із печивом та, зрештою, яскраві емоції від можливості відчути смак документального кіно. Програма першого дня  не залишила глядачів байдужими. До Пирятинського районного будинку культури Docudays UA завітав вперше, а відкривали фестиваль такі стрічки як «Домашні ігри», «Укриття», «Я не тутешня» .

Фестиваль вразив різноплановістю фільмів – декілька з них були іронічно-легкими, інші гостро різали свідомість і спонукали задуматись про найважливіші речі – цінність життя, життя людини, життя природи, планети. атмосфера під час переглядів була настільки дружньою, навіть родинною, що пропустити хоча б один фестивальний день було би неприпустимою втратою. Найбільше сподобались фільми “Я не тутешня”, “Війна химер”, та  Процес: Російська держава проти Олега Сенцова— говорить модераторо показів у Пирятині Олена Гуленко

Завершувала перший фестивальний день у Пирятині  стрічка «Війна химер»  -художня історія на документальному матеріалі від режисерів Анастасії та Марії Старожицьких.

«Усі фільми, продемонстровані у рамках фестивалю, підіймали теми, про які більшість людей боїться говорити в голос. Стрічки не давали якихось конкертних рецептів боротьби з тими чинниками, які ускладнюють, або унеможливлюють нормальне співіснування людей між собою та з навколишнім світом. Щоб вирішити будь-яку проблему її спочатку потрібно чітко визначити й визнати. Саме таку задачу – показати несправедливість нашого буття, його слабкі місця і абсурдність деяких явищ, – і покликане, на мою думку, подібне кіно. Усвідомлення певних речей може стати рішієм важливих змін в свідомості Homo sapiens, які змінять і самі людські взаємовідносини»  поділився своїми враженнями від переглядів стрічки  один із глядачів Олег

Другий день Docudays UA у Пирятині розпочався з перегляду фільму « Боротьба Джамали» . Перед глядачами на екрані розгорталася  історія про талановиту співачку  Джамалу, про участь ії участь і перемогу у конкурсі Євробачення та про нинішні події в Криму – життя кримських татар і політв’язнів.

Дуже рада, що в нашому невеличкому місті відбувся такий фестиваль. Шкода, що я не змогла побувати на фестивалі всі дні, адже особисто мене цікавить документальне кіно. Сьогодні воно набуває нового обличчя, а талановиті режисери змушують задуматися. Хотілося б, щоб подібні заходи частіше проходили в нашому Пирятині. Ірина.

«Цьогорічний XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається на Полтавщині по-особливому, – говорить регіональний координатор  фестивалю Наталія Кірячок. З першого дня прибуття фестивалю у малі міста та села люди все більше і більше цікавляться програмою, пропонують волонтерську допомогу у підготовці правоосвітній заходів. Ми маємо вже більше десятка таких помічників Docudays UA  у районах області, які зізнаються, що фестиваль це безумовно велика культурна подія для громади, на приїзд якого вже чекають”.


Фото:

Пирятин docudays 2017 - модератор Олено Гуленко Пирятин docudays 2017 - конкурс малюнків у рамках фестивалю
Пирятин docudays 2017 - глядачі Пирятин docudays 2017 - глядачі
Пирятин docudays 2017 - глядачі